Indicii bursieri europeni au scazut puternic astazi, dupa ce evolutia pietei americane in finalul sesiunii de ieri a fost dezamagitoare. Indicii vest-europeni au pierdut in midie peste 1%, indicele Dow Jones EuroStoxx 50 scazand cu 1,83%.

Sectorul bancar a avut cea mai mare influenta negativa asupra evolutiei indicilor, dupa ce UBS a raportat rezultate trimestriale sub asteptari, iar Banca britanica Lloyds a anuntat ca doreste sa stranga capital in valoare de 21 miliarde GBP pentru a nu participa in planul Trezoreriei de garantare a activelor, plan prin care statul britanic ar deveni cel mai mare actionar al companiei.

Trezoreria britanica a anuntat ca va oferi Royal Bank of Scotland capital in valoare de 25,5 miliarde GBP, marindu-si detinerea la 84% din actiunile companiei. Banca centrala din Marea Britanie se pregateste totusi in aceasta saptamana sa limiteze programul de cumparare de obligatiuni la 200 miliarde GBP, semnaland ca nu va continua programul in urmatorul trimestru, conform expertului in politica monetara DeAnne Julius.

Banca centrala a Australiei a marit astazi rata dobanzii cheie de la 3,25% la 3,5%, in linie cu asteptarile, devenind prima banca centrala importanta ce mareste rata de doua ori in decursul acestui an.