Piețele europene au crescut astazi, profitand de rezultatele financiare pozitive anunțate de companii, dar și de speculațiile privind decizia Federal Reserve de a menține dobanda de referința la nivelul actual, care au dus la un declin al monedei americane și o creștere a apetitului pentru risc al investitorilor.

Indicele PMI compozit pentru industriile de producție și servicii din Uniunea Europeana publicat de Markit Economics a crescut in octombrie la 53 de la 51.1 in septembrie, valoarea finala ramanand la același nivel cu estimarea preliminara (valorile peste 50 indica creșteri).

Indicele de servicii, publicat astazi, a crescut la randul sau de la 50.9 la 52.6 (indicele de producție a fost publicat luni); pentru principalele economii ale zonei euro, valorile sale au fost de 50.7 in Germania, 57.7 in Franța și 52.2 in Italia. In Marea Britanie, indicele de servicii a crescut la 56.9, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

Indicele prețurilor de producție din zona euro a inregistrat in septembrie a noua scadere anuala consecutiva, in principal datorita declinului cu 17% a costurilor energiei. Scaderea a fost de 7.7% fața de septembrie 2008, dupa ce in august declinul anual fusese de 7.5%. Scaderea lunara a indicelui a fost de 0.4%, in condițiile reducerii costurilor de energie cu 1.9%.