Revenirea puternica a burselor chinezesti din acest an a contribuit la cresterea semnificativa a averii celor mai bogati 400 de chinezi, ale caror active s-au majorat cu 141 miliarde dolari, potrivit topului averilor regionale publicat joi de Forbes si citat de AFP.

Averea acestora depaseste acum 314 miliarde de dolari, comparativ cu 173 miliarde in urma cu un an.

Numarul miliardarilor chinezi a crescut la 79, de la 24 in 2008, in conditiile in care bursele din Hong Kong si din Shanghai au crescut cu 56% si, respectiv, 69%.

"Antreprenorii chinezi au trecut prin numeroase dificultati anul trecut, dar averea lor incepe sa isi revina", a afirmat un inalt oficial al Forbes, Russell Flannery, intr-o conferinta de presa.

"Castigurile lor contrasteaza cu pierderea a miliarde de dolari in alte regiuni ale lumii si asta demonstreaza puterea tot mai mare a Chinei", a adaugat el.

Clasamentul din acest an ia in calcul averile de cel putin 300 de milioane de dolari, fata de pragul de 200 de milioane utilizat pana in prezent.

Cel mia bogat chinez este magnatul Wang Chuanfu, care detine sociateatea BYD, a carui avere este estimata la 5,8 miliarde dolari.