Principalii indici bursieri europeni au scazut astazi de la maximele anuale inregistrate ieri. Presedintele Rezervei Federale a SUA a declarat ieri seara ca exista in continuare obstacole semnificative in calea revenirii economiei americane.

De asemenea, oficialul ECB, Juergen Stark, a declarat astazi ca banca se afla aproape de momentul in care va incepe sa retraga masurile de crestere a lichiditatii in pietele financiare, ce au fost folosite pana in prezent pentru combaterea crizei financiare.

Stark considera ca aceste masuri nu trebuie sa cauzeze noi dezechilibre si se arata impotriva creerii unui fond ce ar veni in ajutorul bancilor cu probleme, idee sugerata ieri de CEO-ul Deutsche Bank, Joseph Ackermann.Dolarul american si-a continuat cresterea fata de moneda euro, cotatia EURUSD ajungand in jurul nivelului de 1,485, dupa ce productia industriala a SUA a avut in ultima luna o crestere mai mica decat era anticipat.

Cu toate acestea, aprecierea dolarului nu a avut efecte negative asupra preturilor materiilor prime.In Germania, actiunile Merck au scazut cu 1,8% dupa ce analistii Morgan Stanley au scazut recomandarea pentru acestea, considerand ca investitorii sunt au asteptari prea mari in privinta vanzarilor companiei.