Un grup de actionari minoritari ai Rompetrol Rafinare solicita Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa amendeze KazMunaiGaz, actionarul majoritar al companiei, si sa suspende drepturile de vot ce depasesc 33%, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro. Astfel actionarii minoritari cer amendarea actionarului majoritar al companiei petroliere pentru nerespectarea termenelor pentru depunerea rapoartelor de evaluare si documentatia necesara pentru derularea ofertei de preluare.

Acestia mai solicita suspendarea drepturilor de vot ale grupului Rompetrol care depasesc 33% din drepturile de vot ale Rompetrol Rafinare, pana la finalizarea ofertei publice obligatorie de preluare.

De asemenea, actionarii cer arbitrului pietei de capital sa investigheze si sa determine numarul de actiuni emise de Rompetrol Rafinare care au fost dobandite nelegal de grupul Rompetrol, dupa dobandirea indirecta de catre KazMunaiGaz a mai mult de 33% din drepturile de vot asupra Rompetrol Rafinare.

Solicitarile actionarilor minoritari vin dupa ce grupul Rompetrol a cerut miercuri CNVM sa aprobe documentele de oferta la Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services asa cum au fost depuse initial, sau sa ofere un nou termen pentru depunerea noilor evaluari. CNVM a respins insa cererea Rompetrol, mentionand ca documentele de oferta cu noile evaluari vor trebui depuse cel tarziu la inceputul saptamanii viitoare, pe 30 noiembrie.

Marti, CNVM a sanctionat cu avertisment grupul Rompetrol pentru ca nu a depus la timp rapoartele de evaluare in cazul ofertelor de preluare la Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services, dupa ce saptamana trecuta, a respins o noua cerere a grupului pentru amanarea termenului de depunere a documentelor.

Comisia hotarase in data de 11 noiembrie sa prelungeasca pana in 20 noiembrie termenul pana la care Rompetrol Group poate realiza si depune rapoartele de evaluare in vederea lansarii ofertelor de preluare la Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services, desi grupul ceruse o amanare a termenului cu 45 de zile. Aceasta amanare a venit dupa ce BRD-Societe Generale, societatea care intermediaza oferta, a solicitat la inceputul lunii noiembrie prelungirea cu 45 de zile a acestui termen, dupa ce prima evaluare realizata a fost respinsa de CNVM.

Cand a respins prima evaluare, arbitrul pietei de capital a cerut actionarului majoritar al celor doua companii sa aleaga un alt evaluator independent pentru a face un nou raport, care sa utilizeze o "abordare pe baza de venituri", in conformitate cu standardele internationale de evaluare, si sa calculeze activul net pe actiune tinand cont de dispozitiile Legii pietei de capital.

Ulterior, KazMunai Gaz, actionarul majoritar al Grupului Rompetrol, a anuntat ca a selectat o firma din grupul "Big Four" pentru evaluarea pretului de oferta la Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services, care isi va alege singura metoda de evaluare.

Arbitrul pietei ceruse anterior grupului petrolier sa lanseze o oferta publica de preluare si sa dezvaluie, totodata, pretul la care KazMunaiGaz a cumparat compania, pret care ar putea fi luat in calcul de catre un evaluator independent pentru a stabili suma pe care este obligat sa o ofere Rompetrol Group actionarilor minoritari de la Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services.