Pretul petrolului a scazut puternic vineri, la cel mai redus nivel din ultimele sapte saptamani, afectat de unda de soc provocata de anuntul Dubaiului privind incapacitatea de a onora la timp o parte a datoriei sale, potrivit AFP. Pe piata din New York, barilul de petrol cu livrare in luna ianuarie a ajuns la 72,39 dolari, acesta fiind cel mai scazut nivel de la inceputul lunii octombrie.

Pe piata londoneza, barilul de petrol brent din Marea Nordului cu livrare in ianuarie a scazut cu 1,61 dolari, la 75,54 dolari.

"Motivul pentru scaderea pretului poate fi rezumat intr-un singur cuvant: Dubai", a declarat Tamas Varga, analist la PVM Oil Associates.

Emiratul, afectat masiv de criza financiara dupa ani de boom economic, a anuntat miercuri intentia sa de a cere creditorilor holdingului Dubai World, care controleaza gigantul imobiliar Nakheel, sa amane cu sase luni plata datoriilor ajuse la maturitate.

Datoria totala a Dubaiului este estimata la 80 de miliarde de dolari in 2008, dintre care 70 de miliarde in contul companiilor publice. Doar Dubai World detine 59 de miliarde de dolari din aceasta suma.