Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a sanctionat miercuri grupul Rompetrol cu o amenda in valoare de 5% din capitalul social, deoarece nu a depus la timp documentele aferente ofertei publice de preluare la Rompetrol Rafinare, potrivit NewsIn care citeaza un oficial al institutiei. Conform raportului anual pentru 2008, grupul petrolier avea un capital social de 140.610 dolari, ceea ce inseamna ca sanctiunea CNVM se ridica la aproximativ 7.000 dolari.

Saptamana trecuta, CNVM a sanctionat cu avertisment grupul petrolier pentru ca nu a depus la timp rapoartele de evaluare in cazul ofertelor de preluare la Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services. Ulterior, grupul a cerut arbitrului pietei de capital sa aprobe documentele de oferta la Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services asa cum au fost depuse initial, sau sa ofere un nou termen pentru depunerea noilor evaluari.

CNVM a respins insa cererea Rompetrol, mentionand ca documentele de oferta cu noile evaluari trebuie depuse pana pe 30 noiembrie.

Raportul de evaluare pentru Rompetrol Well Services a fost depus luni la CNVM, insa grupul Rompetrol a cerut o noua amanare pentru depunerea documentelor in cazul Rompetrol Rafinare.

Comisia hotarase in data de 11 noiembrie sa prelungeasca pana in 20 noiembrie termenul pana la care Rompetrol Group poate realiza si depune rapoartele de evaluare in vederea lansarii ofertelor de preluare la Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services, desi grupul ceruse o amanare a termenului cu 45 de zile. Aceasta amanare a venit dupa ce BRD-Societe Generale, societatea care intermediaza oferta, a solicitat la inceputul lunii noiembrie prelungirea cu 45 de zile a acestui termen, dupa ce prima evaluare realizata a fost respinsa de CNVM.

Cand a respins prima evaluare, arbitrul pietei de capital a cerut actionarului majoritar al celor doua companii sa aleaga un alt evaluator independent pentru a face un nou raport, care sa utilizeze o "abordare pe baza de venituri", in conformitate cu standardele internationale de evaluare, si sa calculeze activul net pe actiune tinand cont de dispozitiile Legii pietei de capital.

Ulterior, KazMunai Gaz, actionarul majoritar al Grupului Rompetrol, a anuntat ca a selectat o firma din grupul "Big Four" pentru evaluarea pretului de oferta la Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services, care isi va alege singura metoda de evaluare.

Arbitrul pietei ceruse anterior grupului petrolier sa lanseze o oferta publica de preluare si sa dezvaluie, totodata, pretul la care KazMunaiGaz a cumparat compania, pret care ar putea fi luat in calcul de catre un evaluator independent pentru a stabili suma pe care este obligat sa o ofere Rompetrol Group actionarilor minoritari de la Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services.