Piețele europene au inregistrat astazi o noua zi de scaderi, fiind afectate de scaderea rating-ului acordat de Fitch pentru National Bank of Greece și Piraeus Bank dupa reducerea de ieri a rating-ului pentru datoria publica a Greciei, precum și de modificarea de catre Standard & Poor’s a perspectivei rating-ului pentru datoria publica a Spaniei de la neutru la negativ, agenția estimand ca Spania va suferi o deteriorare mai pronunțata a bugetului, iar perioada de vulnerabilitate economica se va prelungi.

Scaderile de rating au avut un efect negativ imediat asupra sectorului financiar ― Santander SA, cea mai mare banca spaniola, a scazut cu 3.7%, iar National Bank of Greece și Piraeus Bank au pierdut 6.6%, respectiv 8.4%.

Exporturile Germaniei au crescut cu 2.5% in octombriefața de luna septembrie, depașind așteptarile de creștere cu 2% ale analiștilor. Creșterea a reprezentat o surpriza in contextul scaderii producției industriale și a volumului comenzilor inregistrate de industria germana.

Volumul importurilor a scazut cu 2.4%, așteptarile fiind de creștere cu 0.2%. In cazul Franței insa, volumul exporturilor a scazut cu 1.3% in octombrie in timp ce importurile au crescut cu 3.9%, sporind deficitul comercial al țarii la 4.3 miliarde de euro de la 2.8 miliarde in septembrie.