Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a autorizat piata la vedere administrata de Sibex si a aprobat constituirea sistemului alternativ de tranzactionare de catre Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri, a anuntat marti operatorul pietei din Sibiu. Astfel, Bursa din Sibiu va lansa oficial piata spot in data de 22 ianuarie 2010.

Aceste decizii vin dupa ce in data de 10 decembrie BNR a acordat autorizatia de functionare Depozitarului Sibex.

"Este un urias pas inainte pentru piata autohtona de capital prin noile oportunitati pe care le vom oferi pe de-o parte companiilor, iar pe de alta intermediarilor si investitorilor, tinand cont de proiectele de colaborare cu Bursa din Varsovia pentru listarile duble. Bursa din Sibiu va intra astfel intr-o noua etapa a existentei sale, tintind, pe langa statutul de lider autoritar pe care il detine sub aspectul tranzactiilor cu derivate, si statutul de lider sub aspectul tranzactiilor spot, devenind una din bursele performante la nivel european” a declarat Teodor Ancuta, presedinte-director general al Bursei din Sibiu.

Noua piata administrata de bursa sibiana va fi deschisa prin lansarea unui nou sistem de tranzactionare, care va permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni si titluri de stat, energie, precum si cu certificate de emisie de CO2. Totodata, Bursa din Sibiu va lansa si derivatele pe indicele american Dow Jones, pe petrol si pe aur, cu marja in dolari.

Depozitarul Central Sibex are un capital social de 12 milioane de lei si este controlat de Bursa din Sibiu, care detine 58% din capitalul social al depozitarului, restul de 42% reprezentand aportul SIF-urilor si al caselor de brokeraj.

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri (Sibex) a fost fondata in 1994 si este un operator de piata ce administreaza cea mai mare piata de instrumente derivate din Romania. Contracte futures si optiuni, ce au ca activ suport actiuni, rate de schimb si aur, sunt disponibile pentru tranzactionare pe piata Sibex printr-un sistem de tranzactionare electronic.