Piata bursiera romaneasca are perspective bune pentru 2010, avand in vedere revenirea economiei globale si potentialul de crestere al economiilor emergente, spun brokerii chestionati de HotNews.ro. In plus, ei mai spera in listarea tot anul viitor a unor companii de stat, cum ar fi Fondul Proprietatea.

"Perspectivele sunt mult mai bune daca ne comparam cu ultimii doi ani. Perspectivele sunt bune pentru ca, pe de o parte, economia globala isi revine si investitorii vor cauta din nou sa prinda acele piete care nu si-au maifestat potentialul, ca de exemplu piata romaneasca, iar pe de alta parte toti marii analisti sunt de acord ca pietele emergente din Europa de Est au potential mult mai bun de castig decat pietele mature, care deja si-au consumat o parte din potentialul de profitabilitate", a declarat Adrian Simionescu, director general la Vienna Investment Trust.

Acesta a mai spus ca investitorii vor fi atrasi si de preturile mici ale titlurilor romanesti. Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, considera ca 2010 va fi un an in care "economiile trebuie sa se puna pe picioare, sa poata functiona liber, fara stimului". "Este prematur sa spunem de pe acum ca 2010 va fi un an bun sau rau. Desigur va fi un an ca si 2009, in care se va actiona foarte mult punctual", a spus Chisu, care a mai precizat ca, avand in vedere evolutiile ample pe care le-au inregistrat bursele internationale in 2009, pietele ar putea cunoaste o serie de corectii. Speranta "se delisteaza" ultima.

In ceea ce priveste listarile, brokerii spun ca, in prezent, firmele au retineri in a intra pe bursa. Reprezentantul IFB Finwest este de parere ca cine nu a facut aceasta miscare in 2007 sau la inceputul lui 2008, a constatat ca in 2009 a fost tardiv deoarece nu s-a mai intalnit cu preturile din anii trecuti si cu apetitul investitorilor de a aparticipa la astfel de majorari sau listari.

"Este adevarat piata nu mai remunereaza ca atunci cand ne aflam intr-o piata in care toata lumea cauta marfa si in care orice listare era foarte bine vazuta. Acum listarile sunt foarte dorite, dar cei care ar face o listare se gandesc ca nu vor mai atrage resusele pe care le-ar fi atras in 2007. Din pacate se face foarte mult comparatia cu 2007, care a fost un an foarte bun. Pana la urma trebuie sa te afli intr-o zona de mijloc, care cred ca se va construi pe parcursul lui 2010 si sper sa vedem in 2010 un interes mult mai mare pentru listarile la bursa", a mai spus Mihai Chisu.

In 2010, cel mai mare potential de listare il au Fondul Proprietatea si cateva dintre companiile de stat. "Companiile care ar putea sa se listeze sunt societatile aeroportuare, companiile de electricitate, CFR. Deci, cele din sectorul de utilitati si transporturi. Statul ar avea multe companii care sa se poata lista. Unele dintre ele, daca ne referim Transelectica si Transgaz, ar putea sa-si mareasca titlurile din piata printr-o vanzare suplimentara", a afirmat directorul Vienna Investment Trust.

El a mai spus ca pentru aceasta ar trebui ca promisiunile de privatizare prin bursa sa nu ramana la nivel declarativ si sa existe vointa politica. "Asa cum stim, procedurile sunt ceva mai greoaie, dar daca exista vointa politica mai mult ca sigur ca am putea asista la cateva listari mai interesante", a spus Adrian Simionescu.