Piețele europene au crescut astazi la maximul ultimelor 15 luni dupa publicarea de date macroeconomice pozitive de catre oficialitațile din China, Uniunea Europeana și SUA. Principalii indici vest-europeni au avansat in prima zi de tranzacționare a anului cu peste 1%, pe fondul creșterii susținute a acțiunilor companiilor de exploatare și prelucrare a petrolului și a materiilor prime.

Indicele PMI pentru zona euro publicat de Markit Economics a indicat o creștere a sectorului industrial de producție in decembrie in cel mai susținut ritm din ultimii doi ani, valoarea indicelui urcand la 51.6 de la 51.2 in noiembrie (valorile peste 50 reprezinta creșteri).

In Germania, indicele a crescut de la 52.4 la 52.7, in timp ce in in Marea Britanie creșterea a fost de la 51.8 la 54.1 iar in Franța avansul a fost de la 54.4 la 54.7. Indicele serviciilor pentru zona euro a crescut la randul sau in decembrie la 53.7 de la 53 in noiembrie, conform estimarilor preliminare de luna trecuta ale Markit, valoarea finala urmand a fi publicata miercuri.

Numarul de credite ipotecare aprobate in Marea Britanie in luna noiembrie a crescut la 60518, cel mai ridicat nivel de dupa martie 2008, fața de 57718 in octombrie. Valoarea neta a creditelor a crescut la randul sau la 1.5 miliarde lire.