Piețele europene au inregistrat astazi evoluții oscilante, cu creșteri moderate la finalul zilei in urma aprecierii acțiunilor din sectorul tehnologic. Excepția principala a fost piața londoneza, unde indicele FTSE a scazut cu 0.46% datorita declinului inregistrat de companiile petroliere BP și Royal Dutch Shell.

Conform cifrelor publicate de oficialitați, economia Germaniei a scazut in 2009 cu 5%, mai mult decat așteptarile medii de 4.8% ale analiștilor economici. Nivelul exporturilor a coborat cu 14.7% (ajustat pentru inflație), iar cel al importurilor a scazut cu 8.9%.

Evoluția a fost cea mai negativa de dupa al doilea razboi mondial, depașind semnificativ scaderea de 0.9% inregistrata de Republica Federala Germana in 1975 și pe cea de 0.8% realizata de Germania unificata in 1993.

O scadere comparabila a fost inregistrata cel mai recent in 1932, cand economia Germaniei a scazut cu 4.9%. Oficiul de statistica nu a furnizat date pentru al patrulea trimestru, dar a sugerat ca evoluția PIB-ului a fost staționara in ultimele trei luni ale anului trecut.

Producția industriala a Marii Britanii a ramas staționara in Noiembrie in mod neașteptat, dupa ce economiștii estimasera o creștere de 0.2%. Incluzand exploatarile miniere, de petrol și gaze, producția a crescut cu 0.4% fața de luna octombrie, mai mult decat estimarile de 0.3% ale analiștilor.