Orice roman cu 400 de lei in cont poate specula la Bursa sibiana, pe indicele bursier Dow Jones Industrial Average, incepand de astazi. "Pasii sunt simpli. Trebuie sa se adreseze unei case de brokeraj, un contract necesitand 400 de lei. Nu exista o limita maxima, clientul poate incheia cate contracte doreste. Sa zicem ca pariaza pe scaderea indicelui in urmatoarele 3 luni. In fiecare zi, contul i se debiteaza sau crediteaza in functie de evolutia indicelui. La sfarsit, poate iesi in castig daca a mizat corect, sau poate pierde daca a pariat gresit", a explicat pentru HotNews, Decebal Toderita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu.

HotNews.roa transmis live acest eveniment.

Teodor Ancuta, presedinte-director general al BMFMS: Vrem sa facem la Sibiu un Chicago bursier romanesc.

"Vrem sa facem la Sibiu un Chicago bursier romanesc. Aparitia pietei spot este mai mult decat necesara si va reprezenta o alternativa pentru multi romani care doresc sa apeleze la serviciile pietei de capital. Proiectul de lansare a pietei spot Sibex a fost unul destul de greu, dar Bursa din Sibiu intra astfel intr-o noua etapa a existentei sale", a declarat Teodor Ancuta, presedinte-director general al BMFMS.

Primul pachet cu certificate de emisii CO2 a fost vandut vineri la Bursa din Sibiu, prin intermediul unei tranzactii intermediate de Intercapital, tranzactii mai consistente sunt asteptate incepand de lun

Reprezentati Sibex

Potrivit lui Decebal Toderita, maturitatile pentru care poate opta un jucator pe Dow Jones sunt de 3 luni, 6 luni, 9 luni si un an. Cu alte cuvinte, jucatorul poate miza pe cresterea sau pe scaderea acestui indice in intervalul pentru care a optat, afland zilnic posibilitatea de a verifica daca e pe plus sau pe minus.

Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) a lansat vineri- cu ocazia implinirii a 15 ani de existenta- propria piata spot pentru tranzactionarea actiunilor, prima companie listata pe aceasta piata fiind chiar BMFMS. Noua piata dispune de un nou sistem de tranzactionare, care permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni si titluri de stat, energie si cu certificate de emisii CO2. In plus, BMFMS a lansat contractul futures cu activ suport pe indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA), unul dintre principalii indici ai Bursei de la New York.

Dow Jones Industrial Average este unul dintre cei mai cunoscuti indici bursieri din lume. Calculat pentru prima oara pe 26 mai 1896, el urmareste evolutia celor mai importante 30 de blue chip-uri (companii stabile, de dimensiuni mari s profitabile) din Statele Unite. A fost creat de Charles Dow, co-fondator al Dow Jones & Company si editor al revistei The Wall Street Journal.

Ce este DowJones Industrial Average

In ceea ce priveste contractele futures pe indicele Dow Jones Industrial Average, SIBEX a semnat cu CME Group si Dow Jones Indexes un contract de sub-licentiere a indicelui Dow Jones Industrial Average, conform caruia Bursa din Sibiu are dreptul sa lanseze pentru tranzactionare contracte futures avand ca activ suport indicele Dow Jones Industrial Average.

CME Group, care administreaza cea mai mare si diversificata piata de instrumente derivate din lume, detine licenta exclusiva pentru contractul futures pe indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA), denominat in dolari SUA.

Programul de tranzactionare a indicelui va fi 9,45-17,15. Contractul va avea multiplicatorul 1 (valoarea indicelui) si scadente trimestriale de pana la 12 luni. Acest produs este dedicat in principal investitorilor autohtoni si va completa gama de instrumente financiare disponibile pe piata de capital din Romania.

Primele tranzactii s-au facut chiar in primele minute de la lansare, actiunile operatorului deschizand la 2,999 lei, in crestere de aproape trei ori fata de valoare nominala a titlurilor, de un leu.

Semn bun

Sibex este a doua bursa din lume pe care se vor tranzactiona derivate cu activ suport pe indicele Dow Jones. Primele tranzactii s-au facut chiar in primele minute de la lansare, actiunile operatorului deschizand la 2,999 lei, in crestere de aproape trei ori fata de valoare nominala a titlurilor, de un leu.

Casa de brokeraj Intercapital Invest a realizat primele tranzactii cu aceste instrumente, in primele zece minute fiind tranzactionate doua contracte futures cu activ suport pe indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) la 10.350 puncte si 11 contracte la 10.400 puncte, toate cu scadenta in martie.

E un bun moment pentru emitenti de a se gandi la Bursa ca la o posibilitate de finantare.

Gabriela Anghelache, presedinte CNVM

"Ne gandim la viitorul pietei de capital din Romania si al Bursei Sibiene. Bursa trebuie sa coaguleze pe de o parte investitorii si pe de alta, emitentii. E un bun moment pentru emitenti de a se gandi la Bursa ca la o posibilitate de finantare. Prin deschiderea pietei spot de la Sibiu se deschid oportunitati noi", a declarat Gabriela Anghelache, presedinta CNVM

Firmele romanesti se vor putea lista simultan la Sibiu si Varsovia

Primele tranzactii pe Dow Jones Industrial Average s-au facut chiar in primele minute dupa lansare, actiunile deschizand la 2,999 lei, in crestere de aproape trei ori fata de valoare nominala a titlurilor

Darius Cipariu, vicepresedinte Sibex

"Avand un partener de talia Bursei din Varsovia- cea mai mare bursa regionala, care depaseste capitalizarea bursei vieneze, consideram ca listarea simultana este un teren foarte bun pentru a fi explorat", a declarat Darius Cipariu, director general adjunct BMFM Sibiu.

El a mai spus ca Adeplast Sibiu (detinuta de Marcel Barbut)este prima companie locala vizata pentru o listare dubla, la Bursa din Sibiu si la Bursa din Varsovia. Intentia a fost confirmata de presedintele Intercapital Invest, Razvan Pasol, care a admis ca punerea in practica a acestei intentii ar putea lua ceva timp. „Pregatirea unui IPO ia mult timp si trebuie tratata cu atentie, deocamdata analizand valoarea ofertei, pretul de vanzare si procentul din capitalul social care va fi pus la dispozitia investitorilor”, a explicat Pasol.

Adeplast Sibiu, detinuta de Marcel Barbut, este prima companie locala vizata pentru o listare dubla, la Bursa din Sibiu si la Bursa din Varsovia

Darius Cipariu, vicepresedinte Sibex

"Probabil vom face o listare pe o piata mai mica, cum ar fi cea din Sibiu, pentru a fi primii care sparg gheata, a confirmat Marcel Barbut, proprietarul Adeplast.

Companiile romanesti care se listeaza la Varsovia- atractive pentru fondurile de investitii poloneze

Prezent la deschiderea pietei la vedere de la Sibiu, Piotr Borowski, directorul departamentului de dezvoltare afacerilor pe pietele din UE de la Bursa din Varsovia a aratat ca unul dintre principalele avantaje ale listarii in Polonia il reprezinta reglementarile privind fondurile de investitii, acestea fiind obligate sa detina peste 85% din portofoliul de titluri cotate la emitenti tranzactionati pe piata interna.

"Automat, companiile romanesti care se listeaza la Varsovia vor fi atractive pentru fondurile de investitii din Polonia. Isi cresc vizibilitatea si au acces la finantari mai consistente", a spus Borowski.

In primele minute de la lansare, au fost efectuate primele tranzactii cu noile instrumente

Primul pachet cu certificate de emisii CO2 a fost vandut vineri la Bursa din Sibiu, prin intermediul unei tranzactii intermediate de Intercapital, tranzactii mai consistente sunt asteptate incepand de luni, au anuntat reprezentantii Bursei sibiene.

Cele 10 certificate reprezinta echivalentul a 1000 tone de dioxid de carbon, fiind transferate la un pret de 53,04 lei/tona.

Bursa din Sibiu percepe un comision de 0,6 lei pentru tranzactionarea unui contract pe certificatele de emisii CO2, costurile fiind mai mici decat pe Bluenext, cea mai mare bursa europeana care tranzactioneaza certificate de emisii.

Companiile romanesti care se listeaza la Varsovia vor fi atractive pentru fondurile de investitii din Polonia. Isi cresc vizibilitatea si au acces la finantari mai consistente

Piotr Borowski, dir. Dept.Dezvoltare, Bursa din Varsovia

Contractele cu emisii CO2 au scadenta la o zi si livrarea la scadenta, pretul fiind negociat in lei. Un contract echivaleaza cu 100 certificate de emisii, adica 100 tone de dioxid de carbon, ceea ce inseamna ca bursa romaneasca percepe un comision de 0,006 lei/tona de CO2, comparativ cu tariful de la Bluenext, de1-2 euro centi/tona.