Piețele europene au scazut astazi pentru a treia zi consecutiv, influențate de evoluția negative a sectorului bancar in urma declarațiilor președintelui american Barack Obama privind limitarea nivelului de risc asumat de instituțiile bancare. Alaturi de sectorul financiar, cel energetic a inregistrat astazi o scadere semnificativa, acesta fiind afectat de evoluția negativa a cotației petrolului in urma speculațiilor privind iminența unor masuri de limitare a creșterii economice din partea Chinei.

Vanzarile retail din Marea Britanie au crescut in luna decembrie mai puțin decat estimarile analiștilor, datorita creșterii medii a prețurilor cu 1.2% care a afectat negativ puterea de cumparare a populației. Volumul vanzarilor a crescut cu 0.3% fața de luna noiembrie, in care inregistrase un declin de 0.3%; așteptarile medii ale economiștilor indicau o creștere de 1.1%.

Aceasta evoluție ar putea reduce așteptarile pentru nivelul PIB din ultimul trimestru al anului trecut pentru Marea Britanie, nivel a carui valoare oficiala va fi anunțata pe 26 ianuarie. Germania și-a revizuit in mod neașteptat estimarea pentru creșterea lunara a comenzilor industriale in luna noiembrie de la valoarea de 0.2% raportata anterior la 2.8%. Creșterea anuala a fost revizuita de la 1.8% la 4.5%.