Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat oferta publica de preluare obligatorie a Rompetrol Well Services, pretul propus actionarilor minoritari fiind de 0,43 lei pe actiune, se arata intr-un comunicat al institutiei. Autoritatea de reglementare a pietei de capital a respins insa documentatia depusa pentru Rompetrol Rafinare.

La aprobarea pretului de cumparare, CNVM a avut in vedere pretul oferit de ofertant, care este mai mare fata de valoarea unei actiuni rezultata din expertiza efectuata in conformitate cu standardele internationale de evaluare, precum si fata de valoarea activului net contabil / actiune determinata pe baza ultimelor situatii financiare auditate, depuse anterior momentului de transmitere a documentatiei.

Oferta de preluare se va derula in perioada 3 - 23 februarie si va fi intermediata de divizia de brokeraj a BRD-Groupe Societe Generale.

In cadrul ofertei de preluare, grupul Rompetrol ar urma sa cumpere 136,31 milioane de titluri, pentru care ar trebui sa plateasca 58,61 milioane de lei.

Totodata, autoritatea a respins documentul de oferta publica obligatorie de preluare a Rompetrol Rafinare, "avand in vedere ca valoarea activului net contabil aferent ultimei situatii financiare auditate (31.12.2008), depuse la CNVM anterior transmiterii documentatiei de oferta, nu a fost luata in considerare la determinare a pretului oferit, acesta fiind mai mic".

Pretul oferit de grupul Rompetrol pentru preluarea Rompetrol Rafinare a fost de 0,0625 lei pe actiune, usor peste cotatia din piata, potrivit unor surse din CNVM citate de NewsIn.

Reprezentantii CNVM subliniaza ca, potrivit legii, pretul minim ce trebuie oferit in cadrul ofertei publice obligatorie de preluare trebuie sa fie cel putin egal cu valoarea activului net contabil conform ultimei situatii financiare auditate depuse la CNVM.

"CNVM a informat ofertantul The Rompetrol Group Olanda ca are obligatia de a transmite autoritatii, pana la data de 1 februarie, documentatia necesara derularii ofertei la pretul minim determinat in conformitate cu prevederile legale, se mai arata in comunicat.

Totodata, autoritatea a hotarat prelungirea perioadei de suspendare de la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti a actiunilor emise de Rompetrol Rafinare, pana la data depunerii de catre grupul Rompetrol si analizarii de catre CNVM a documentatiei de oferta.

Grupul Rompetrol, controlat integral de compania kazaha KazMunaiGaz, detine 75,32% din actiunile Rompetrol Rafinare si 51% din titlurile Rompetrol Well Services.