Piețele europene au scazut astazi in urma mesajelor lansate de oficialii europeni privind o posibila accelerare a retragerii masurilor de stimulare economica in urmatoarele luni și a declarațiilor privind situația economica precara a Greciei. Bondurile la 10 ani ale Greciei au inregistrat scaderi abrupte dupa ce Comisia Europeana a declarat ca masurile luate de guvernul elen nu sunt suficiente pentru limitarea deficitului bugetar record al țarii.

Randamentul bondurilor grecești la 10 ani a atins cel mai ridicat nivel de la formarea uniunii monetare europene, crescand cu 0.44% pana la 6.68%. Diferența de randament fața de bondurile germane cu aceeași maturitate a atins 350 de puncte de baza, cel mai ridicat nivel de dupa 1998. Oficialii greci au negat astazi un raport din Financial Times potrivit caruia guvernul ar incerca sa ofere spre vanzare Chinei bonduri in valoare de 25 de miliarde de euro.

Axel Weber, membrul german al consiliului Bancii Centrale Europene, a declarat astazi ca banca va retrage o parte din masurile excepționale de stimulare economica pe masura ce economia zonei euro iși va reveni, indicand ca astfel de retrageri ar putea avea loc chiar in prima jumatate a acestui an. ECB a inceput deja sa-și limiteze creditele de urgența pe termen de 12 luni acordate sistemului bancar european.