Piețele europene au scazut astazi, afectate de rezultatele financiare sub așteptari și de ingrijorarea investitorilor privind evoluția viitoare a deficitului bugetar al Greciei, Spaniei și Portugaliei, cele mai vulnerabile economii ale zonei euro. Comisia Europeana a contribuit astazi la calmarea temerilor investitorilor prin anunțul de susținere a planului guvernului Greciei de reducere a celui mai mare deficit bugetar din zona euro.

Comisia a condiționat aprobarea de masuri suplimentare de reducere a deficitului și de informarea sa periodica de catre guvernul elen privind evoluția implementarii planului asumat. Primul ministru al Greciei a declarat ca va crește taxa pe combustibili și va extinde inghețarea salariilor la intregul sector bugetar. Efectele pozitive ale anunțurilor s-au reflectat astazi in randamentul bondurilor guvernamentale la 10 ani coborand cu 13 puncte pana la 6.58%.

Vanzarile retail din zona euro au ramas staționare in decembrie, dupa scaderea de 0.5% inregistrata in noiembrie. Așteptarile analiștilor indicasera o creștere de 0.4%. Intr-un raport separat, Markit Economics a declarat ca indicele PMI combinat pentru sectoarele de producție și servicii din zona euro a scazut la 53.7 in ianuarie de la 54.2 in decembrie.