Piețele europene au inregistrat scaderi semnificative astazi in urma speculațiilor privind dificultațile de echilibrare a politicii fiscale in perioada urmatoare pentru Spania, Portugalia și Grecia și a datelor macroeconomice negative din Europa și SUA. Indicii piețelor din Portugalia și Spania au inregistrat cele mai abrupte scaderi zilnice din ultimele 15 luni. Costurile de asigurare a bondurilor Portugaliei au crescut cu 27 de puncte de baza la 2.23%, pentru bondurile Greciei cu 14 puncte la 4.115%, iar cele ale Spaniei cu 13 puncte la 1.65%.

Banca Centrala Europeana a menținut astazi dobanda de referința la 1%, președintele Jean-Claude Trichet semnaland ca oficialii nu intenționeaza sa modifice acest nivel in viitorul apropiat. De asemenea, oficialii ECB și-au exprimat din nou increderea in capacitatea Greciei de a readuce sub control nivelul ridicat al deficitului bugetar. Este de așteptat ca politica ECB de menținere a nivelului actual al dobanzilor sa ramana neschimbata pana la inceperea stabilizarii situației financiare din Grecia și Spania.

Banca Angliei a menținut la randul sau nivelul record de 0.5% al dobanzii de referința, insa și-a intrerupt programul de achiziții de bonduri in valoare de 200 de miliarde de lire. Comenzile industriale din Germania au scazut in mod neașteptat in decembrie cu 2.3% fața de luna anterioara in care crescusera cu 2.7%. Economiștii anticipasera o creștere de 0.2%. Comenzile de export au scazut cu 3.2%, iar cele locale cu 1.4%. Fața de 2008, volumul comenzilor a crescut cu 8.4%.