Piețele europene au inceput saptamana in creștere, pe fondul atenuarii temerilor privind riscurile de intrare in imposibilitate de plata a Greciei. Oficialii europeni au oferit la intalnirea G7 de la sfarșitul saptamanii declarații de susținere a programul de reducere a deficitului bugetar oferit de autoritațile elene; masurile includ reducerea cheltuielilor, creșterea taxelor pe combustibili, inghețarea salariilor din sectorul bugetar și, cea mai recenta propunere, extinderea nivelului cel mai ridicat de taxe la venituri sub pragul actual de 75 de mii de euro.

Masurile nu vor avea insa efecte imediate, iar bondurile grecești au continuat sa scada și astazi ― randamentul bondurilor la 10 ani a crescut cu 14 puncte la 6.75%, iar cel al notelor la 2 ani a avansat cu 28 de puncte la 6.64%. Indicele de incredere a investitorilor din zona euro publicat de institutul german Sentix a scazut in februarie pentru prima data in ultimele șapte luni, coborand la -8.2, cel mai scazut nivel din ultimele patru luni, de la -3.7 in ianuarie.

Componenta condițiilor actuale a scazut de la -17.5 la -19.5, iar cea a așteptarilor de la 11.25 la 3.75. Vanzarile retail din Elveția au crescut in decembrie cu 4.7% (ajustat pentru inflație) fața de aceeași luna din 2008; intr-un raport separat, șomajul din luna ianuarie a scazut in mod neașteptat la 4.1% de la 4.2% in decembrie.