Grupul Rompetrol va trebui sa plateasca comision de 2%, egal cu cel din oferta publica de preluare, pentru actiunile Rompetrol Rafinare cumparate luni pe piata Deal a BVB, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis un aviz in acest sens. Avizul emis joi prevede ca daca o societate ce deruleaza o oferta de preluare cumpara de pe piata de capital actiuni ale companiei pe care vizeaza sa o preia, se considera ca titurile respective au fost achizitionate in cadrul ofertei respective.

"Orice achizitie de actiuni emise de societatea vizata, realizata pe piata de capital, de catre ofertant si persoanele cu care actioneaza in mod concertat, pe perioada de derulare a ofertei, se subsumeaza rezultatelor ofertei publice de cumparare/preluare", se arata in avizul CNVM.

Rompetrol Group a cumparat luni 3,3 miliarde de actiuni Rompetrol Rafinare, adica 15,7% din capitalul social, la un pret de 0,075 lei pe actiune, cu 1,2% peste pretul din oferta, valoarea totala a pachetului fiind de 248,5 milioane de lei.

Daca s-ar fi considerat ca actiunile au fost preluate in cadrul unei tranzactii bursiere, comisionul platit CNVM ar fi fost mult mai mic decat in cazul in care se considera ca aceste titluri ar fi fost preluate in cadrul ofertei, in conditiile in care autoritatea percepe un comision de 0,08% pentru tranzactiile derulate la bursa.

In urma avizului emis joi, CNVM va incasa un comision de aproape cinci milioane de lei, fata de aproape 250.000 de lei cat ar fi incasat daca considera ca tranzactiile au fost derulate in afara ofertei.

CNVM a aprobat, la inceputul acestei luni, pretul de 0,0741 lei pe actiune propus de The Rompetrol Group pentru oferta publica de preluare obligatorie a Rompetrol Rafinare. Acesta este cu 18,56% peste cel propus initial, de 0,0625 lei pe actiune, care a fost respins de CNVM in data de 27 ianuarie.

La acea data autoritatea a respins documentul de oferta publica obligatorie de preluare a Rompetrol Rafinare, "avand in vedere ca valoarea activului net contabil aferent ultimei situatii financiare auditate (31.12.2008), depuse la CNVM anterior transmiterii documentatiei de oferta, nu a fost luata in considerare la determinarea pretului oferit, acesta fiind mai mic".

Reprezentantii CNVM au subliniat ca, potrivit legii, pretul minim ce trebuie oferit in cadrul ofertei publice obligatorie de preluare trebuie sa fie cel putin egal cu valoarea activului net contabil conform ultimei situatii financiare auditate depuse la CNVM.

Tot in data de 27 ianuarie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat oferta publica de preluare obligatorie a Rompetrol Well Services, pretul propus actionarilor minoritari fiind de 0,43 lei pe actiune.

Grupul Rompetrol, controlat integral de compania kazaha KazMunaiGaz, detine 75,32% din actiunile Rompetrol Rafinare si 51% din titlurile Rompetrol Well Services.