Piețele europene au crescut astazi pentru prima data in aceasta saptamana, impulsionate de declarațiile președintelui Federal Reserve privind menținerea de catre banca centrala a SUA a nivelului actual coborat al dobanzii de referința pentru stimularea revenirii economice. Optimismul generat de aceste declarații a compensat efectele negative ale datelor macroeconomice publicate astazi.

Produsul intern brut al Germaniei a fost staționar in al patrulea trimestru al anului trecut, scaderea consumului și a investițiilor compensand creșterea generata de avansul cu 3% al exporturilor. Consumul populației a scazut cu 1% fața de trimestrul anterior, iar nivelul investițiilor a coborat cu 0.7%. Nivelul importurilor a scazut cu 1.8%, conducand la un efect net de creștere cu doar 2% al balanței comerciale asupra PIB.

La randul sau, variația stocurilor de produse a contribuit cu -1.2% la PIB. Intr-un raport separat, deficitul bugetar al Germaniei in 2009 a fost de 3.3%, peste limita pactului de stabilitate. Increderea consumatorilor din Germania a stagnat in luna februarie la 3.3, iar institutul GfK a declarat ca estimarea inițiala pentru martie indica o scadere la 3.2.