Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat cererea The Rompetrol Group de a prelungi cu 10 zile oferta de preluare derulata la Rompetrol Rafinare, pana la 26 martie, se arata intr-un comunicat al institutiei remis Bursei. Anterior, CNVM a mai aprobat un amendament al grupului Rompetrol prin care pretul din oferta de preluare a Rompetrol Rafinare a fost majorat de la 0,0741 lei pe actiune la 0,075 lei pe actiune.

The Rompetrol Group a fost obligat sa depuna acest amendament la oferta de preluare a Rompetrol Rafinare, dupa ce in data de 15 februarie a achizitionat 15,7% din capitalul social al Rompetrol Rafinare de pe piata Deal a BVB. Aceste tranzactii s-au realizat in afara ofertei si la un pret superior celui din oferta.

Ulterior, CNVM a emis un aviz prin care se considera ca pachetul de actiuni cumparat de pe piata Deal a BVB a fost achizitionat in cadrul ofertei de preluare.

CNVM a aprobat, la inceputul lunii februarie, pretul de 0,0741 lei pe actiune propus de The Rompetrol Group pentru oferta publica de preluare obligatorie a Rompetrol Rafinare. Acesta este cu 18,56% peste cel propus initial, de 0,0625 lei pe actiune, care a fost respins de CNVM in data de 27 ianuarie.

La acea data autoritatea a respins documentul de oferta publica obligatorie de preluare a Rompetrol Rafinare, "avand in vedere ca valoarea activului net contabil aferent ultimei situatii financiare auditate (31.12.2008), depuse la CNVM anterior transmiterii documentatiei de oferta, nu a fost luata in considerare la determinarea pretului oferit, acesta fiind mai mic".

Reprezentantii CNVM au subliniat ca, potrivit legii, pretul minim ce trebuie oferit in cadrul ofertei publice obligatorie de preluare trebuie sa fie cel putin egal cu valoarea activului net contabil conform ultimei situatii financiare auditate depuse la CNVM.

Tot in data de 27 ianuarie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat oferta publica de preluare obligatorie a Rompetrol Well Services, pretul propus actionarilor minoritari fiind de 0,43 lei pe actiune.

Grupul Rompetrol, controlat integral de compania kazaha KazMunaiGaz, detine 75,32% din actiunile Rompetrol Rafinare si 51% din titlurile Rompetrol Well Services.