Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat regulamentul privind utilizarea sistemului de conturi globale, aplicarea mecanismelor cu si fara prevalidarea instrumentelor financiare, efectuarea operatiunilor de imprumut de valori mobiliare, a celor de constituire a garantiilor asociate acestora si a tranzactiilor de vanzare in lipsa, se arata intr-un comunicat al autoritatii.

"Regulamentul a fost elaborat in scopul actualizarii si completarii reglementarilor existente in acord cu practicile europene. Regulamentul contine prevederi menite sa contribuie la asigurarea derularii in conditii de siguranta a operatiunilor de imprumut de valori mobiliare si a celor de constituire a garantiilor asociate acestora, precum si a tranzactiilor de vanzare in lipsa, reguli care includ sisteme de raportare a acestor operatiuni", se mai arata in comunicat.

Operatorii de piata si depozitarii centrali vor avea la dispozitie 60 de zile pentru a-si adapta reglementarile la noile prevederi ale regulamentului.