Turbulentele din piata valutara interbancara au creat agitatie si pe piata futures de la Sibiu, unde moneda euro s-a tranzactionat pentru scadenta iunie 2010 intre un minim de 4,0900 si un maxim de 4,1050,se arata intr-un raport al Bursei sibiene. Astfel, miercuri la ora 16.00 cotatiile s-au stabilizat in jurul nivelului de 4,1, cu peste 200 de puncte (1 punct=0,1 RON) deasupra cotatiilor din ziua anterioara, se mai spune in raport.

"Castigurile speculatorilor ce au mizat ieri pe crestere au fost de peste 20%. Pe piata futures a derivatelor DESIF5 (avand ca activ suport actiunea sif5 Oltenia) si DEDJIA (derivatele avand ca suport indicele American Dow Jones Industrial Average) ziua a inceput extrem de optimist chiar daca marti am avut stiri negative cu privire la vanzarea titlurilor de stat grecesti si la problemele economice din Islanda si Irlanda", arata autorii raportului

Preturile pentru derivatele DESIF5 cu scadenta iunie 2010 au urcat de la un minim al diminetii de 1.8401 pana spre un maxim de 1.8700 in jurul orei 14.00, generand un un castig maxim de peste 299 de puncte (1 punct = 0,1 ron) sau peste 16 % pentru cei ce au mizat pe crestere. La ora 15.30 au fost anuntate datele privind situatia locurilor de munca in SUA; intrucat acestea au fost contrare asteptarilor pietei, trendul s-a schimbat brusc, iar scaderea care a urmat a adus bune posibilitati de castig intraday celor care deschisesera putin mai devreme pozitii de vanzare.

In jurul orei 16.30 pretul futures pentru contractul DESIF5 IUN 10 (cotatiile futures pentru derivatele SIF5 cu scadenta iunie) a fost 1,8455, asadar tot avansul castigat pana in jurul orei 15 a fost pierdut pe finalul sedintei de tranzactionare. Zi extrem de favorabila pentru speculatori, care au avut posibilitati de castig intraday foarte bune, atat pe crestere cat si pe scadere. Nu numai speculatorii au de castigat din asemenea volatilitati la bursa, ci si cei ce utilizeaza contractele futures pentru acoperirea riscului de portofoliu sau a riscului de pe piata valutara.

Contractele futures pe indicele American Dow Jones tranzactionat la Sibex au inregistrat de asemenea cresteri in prima parte a sedintei de tranzactionare, insa dupa ora 12.00 au inceput sa scada si au accelerat scaderea dupa anuntarea datelor din piata muncii in SUA. Cotatiile futures pe indicele American Dow Jones cu scadenta iunie 2010 au oscilat intre un minim de 1.0789 si un maxim de 1.0851 (la ora 17.00), generand de asemenea un profit maxim potential de 15,5% pentru cei ce au intuit corect evolutia preturilor de azi.

Contractele futures pe indicele American Dow Jones denominate in lei se tranzactioneaza la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri din Sibiu pana la ora 19, nu de multe ori lichiditatea fiind extrem de mare dupa ora 17.00.

Lichiditatea pe acest contract s-a mentinut foarte buna, asigurata de existenta market-makerului. Volume in crestere la Sibex, unde s-au realizat peste 5.700 contracte miercuri in jurul orei 17.00 si aproximativ 10.000 actiuni pe piata spot. Pe aceasta piata se tranzactioneaza acum doar actiunile Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu, simbol SBX.