Pe piata Sibex, sedinta de debut a noului trimestru a fost una care a adus o evolutie buna din perspectiva lichiditatii, pe fondul aprecierilor importante ale cotatiilor de pe toate segmentele pietei. Pe bursa sibiana au fost incheiate peste 13.000 contracte din aproximativ 2.000 tranzactii cu o valoare de 37 milioane de lei. Volumul contractual reprezinta al doilea nivel de lichiditate din anul curent iar valoarea transferurilor este una record de la inceputul acestui an.

Participantii au realizat tranzactii pe 14 piete, in prim plan aflandu-se segmentul SIF prin DESIF5, segmentul valutar si segmentul indicilor. De remarcat a fost si piata options unde cele 215 contre au fost incheiate pe 10 preturi de exercitare. In centrul de interes s-a aflat din nou scadenta iunie iar ponderea cea mai mare din volum a revenit favoritelor „jucatorilor” care provin din ariile amintite.

Pe piata derivatelor valutare, investitorii au transferat prin cele 1.104 contracte incheiate, echivalentul a 1,1 milioane de euro. Tranzactiile au vizat toate scadentele disponibile, dar ca pondere s-au remarcat in special decembrie cu 53,17 % si iunie cu 35,3 % din totalul transferat pe EURO/RON, fapt care indica atat interesul speculativ, demonstrat de plasamentele pe termen scurt, cat si interesul pentru strategii de management al riscului valutar, reliefat de activitatea puternica pe scadenta de la finalul anului. (n.r. – decembrie). In raport cu aceasta, euro a fost tranzactionat la valori intre 4,120 si 4,14 lei, oprindu-se la o cotatie de 4,14 lei, in urcare cu 0,5 bani. Pe termen scurt aprecierea euro a fost insa mai puternica, dupa cum indica plusul de 2,1 bani contabilizat pentru iunie, euro fiind cotat la 4,12 lei.

Si pentru toamna anului curent euro a marcat o evolutie „verde”, dovada cresterea de 1,89 bani, cotatia fiind estimata la 4,13 lei in raport cu scadenta septembrie. Aceeasi directie s-a observat si pentru primavara anului viitor, moneda unica apreciindu-se pentru martie 2011 cu 1,5 bani, la 4,17 lei. „Printre cauzele cresterii euro se numara efectul scaderii dobanzii de referinta de catre BNR, care si-a exercitat un efect oarecum intarziat, dar si recentele declaratii ale oficialilor BNR care au afirmat ca un leu mai puternic ar pune in pericol revenirea economica”, a declarat un broker.

Intensitatea a continuat sa fie ridicata si pe derivatul ce are ca activ suport indicele Dow Jones, dupa recordul din ziua precedenta, (1400 contracte) fiind depasit din nou pragul de 1000 de contracte, realizate pana la ora 17,15. Tendinta pe DEDJIA_RON a fost una pozitiva, cotatia pentru iunie castigand la ora mentionata 57 puncte si situandu-se la 10.900 puncte.

Cu 10.650 contracte DESIF 5 au fost cele mai lichide derivate, Pentru iunie DESIF 5 au fost cotate la 1,9347 lei, in plus cu 9,42 bani. (peste 5%) Pentru septembrie DESIF 5 au fost estimate la 1,99 lei, in urcare cu 9,89 bani. Cresterile spectaculoase de pe acest simbol au adus randamente ridicate investitorilor long.