Bursele americane au scazut miercuri pe fondul ingrijorarii investitorilor fata de situatia financiara a Greciei. Dow Jones a scazut cu 101.42 puncte (0.92%) , iar Nasdaq cu 14.18 puncte (0.58%) , potrivit Reuters.

Dow Jones a scazut cu 172.47 puncte (0.7%) pana la 10.897 puncte. Standard & Poor's 500 a pierdut 6.99 puncte (0.59%) coborand la 1182 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, scade cu 5.65 puncte (0.2%) incheind sedinta la 2431 puncte.

Presedintele Bancii Centrale a Statelor Unite, Ben Bernanke, a declarat miercuri ca distinge cateva semne ce dau speranta pentru economia tarii, dar a avertizat ca vor exista si sacrificii inevitabile care pot conduce la taxe mai mari, beneficii mai mici, sau ambele, potrivit AFP.

"Criza financiara pare in mare parte in spatele nostru", "economia incepe sa creasca din nou", dar "suntem departe de a fi iesit la suprafata", a spus Bernanke intr-un discurs la Dallas, Texas.

Printre obiectele sale de ingrijorare, Bernanke da exemplu nivelul ridicat al somajului (9,7%). "Inchirierea ramane foarte slaba", a spus el, in ciuda cresterii clare a locurilor de munca in martie.

Presedintele Bancii Centrale a Statelor Unite, Ben Bernanke, a declarat miercuri ca distinge cateva semne ce dau speranta pentru economia tarii, dar a avertizat ca vor exista si sacrificii inevitabile care pot conduce la taxe mai mari, beneficii mai mici, sau ambele.

"Criza financiara pare in mare parte in spatele nostru", "economia incepe sa creasca din nou", dar "suntem departe de a fi iesit la suprafata", a spus Bernanke intr-un discurs la Dallas, Texas.

Printre obiectele sale de ingrijorare, Bernanke da exemplu nivelul ridicat al somajului (9,7%). "Inchirierea ramane foarte slaba", a spus el, in ciudacresterii clare a locurilor de munca in martie.

"Bariere la creditare ale bancilor raman. Cu toate acestea, un fapt important este ca teama de un colaps al sectorului financiar a scazut in mod substantial", a spus Bernanke in remarcile difuzate la televizor.

Piata imobiliara, sursa crizei, nu s-a stabilizat si "suntem inca in asteptare pentru a vedea dovezi de o redresare durabila a acestei piete", a spus el.

Bernanke sustien totusi ca cresterea economica cuplata cu o politica monetara eficienta a Fed ar trebui sa fie "suficienta pentru a aduce in jos incet rata somajului".

Seful Fed a mai declarat ca situatia bugetara si imbatranirea populatiei din Statele Unite va impune pe viitor masuri dureroase si echilibrari intre impozite, contributii sociale si a cheltuieli publice. "Acest lucru nu poate dura pentru totdeauna si va fi oprit in cele din urma", a incercat sa indulceasca tonul Bernanke.

Date fiind conditiile actuale, "o reducere considerabila a deficitului bugetar pe termen scurt este putin probabila si chiar nerecomandabila", a declarat Bernanke.

Stocurile au castigat teren profitand de o licitatie de 21 miliarde dolari, dar nu au reusit sa mentina trocul si sa creasca semnificativ.

Actiunile Monsanto Co (MON.N) au scazut cu 1,6% la 68.41 dolari dupa ce compania de seminte agricole a raportat un profit trimestrial sub asteptari si a avertizat ca nu va indeplini tinta de profit in 2010.

Situatia Greciei este foarte critica si zvonurile cantaresc considerabil asupra randamentului obligatiunilor elene, spun si analistii de la BNP Paribas din Londra.

Indicele general al Bursei ateniene, ASE General a scazut astazi cu aproape 3% din cauza situatiei delicate din tara, pana la 1.987,58 puncte. La 1 ianuarie, ASE era la nivelul de 2.189 p, atingand un minim de 1.806 p in 8 februarie.

Deficitul bugetar al Greciei a fost in 2009 de 13,5%, cu aproape un punct procentual mai ridicat decat estimarile oficiale, scrie ziarul local Imerisia, preluat de agentia Dow Jones. In mod oficial, deficitul admis a fost de 12,7% din PIB, cu toate ca premierul Papandreu a recunoscut ca e posibil ca nivelul deficitului sa fie revizuit in crestere.