Piețele europene au inregistrat astazi corecții negative abrupte, dupa ce China a anunțat masuri de reducere a speculațiilor de pe piața imobiliara locala, iar in SUA oficialitațile de supraveghere a pieței de capital au dat in judecata Goldman Sachs pentru frauda prin reprezentarea incorecta a unor CDO oferite de companie cu garanții credite ipotecare subprime in 2007, inainte de prabușirea pieței imobiliare.

Principalii indici ai piețelor Europei occidentale au pierdut astazi peste un procent, IBEX (Spania) și SPMBI (Italia) coborand cu 2.29%, respectiv 2.26%. Inflația din zona euro a avansat in martie mai puțin decat așteptarile analiștilor, creșterea indicelui prețurilor de consum fiind de doar 1.4% fața de aceeași luna a anului trecut, fața de estimarea anterioara de 1.5%. In februarie, nivelul inflației anuale fusese de 1.5%.

Nivelul prețurilor la energie a inregistrat un avans anual de 7.2%; excluzand componentele pentru energie și alimente, inflația anuala a fost de 1%, depașind nivelul de 0.9% din februarie. Prețurile de producție și import din Elveția au ramas staționare in martie fața de 2009, pentru prima data dupa 2008, pe fondul creșterii costurilor energiei.