La Bursa din Sibiu, sesiunea de la mijlocul saptamanii a fost din nou una prielnica speculatiilor intra-day, prin prisma evolutiei cotatiilor care au pornit de la o deschidere verde pentru ca apoi directia sa se transforme intr-una descendenta. In acelasi timp, revenirea corectiilor a readus in atentia investitorilor strategiile de management al riscului, cu atat mai mult cu cat pe piata au fost foarte prezenti speculatorii, adica acea categorie dispusa sa absoarba riscul pe care hedgerii vor sa-l elimine.

In aceste conditii, lichiditatea a crescut fata de sedinta precedenta ajungand, la ora 17.15, cand se inchid tranzactiile pe majoritatea simbolurilor disponibile la Sibex, cu exceptia Dow Jones care se tranzactioneaza pana la ora 19:00, la un nivel de peste 7000 contracte cu o valoare de aproape 20 milioane de lei.

Si numarul de pozitii deschise a avut in ultimele sedinte o tendinta descendenta, coborand sub 43.000, mai ales in contextul marcarilor de profit din partea cumparatorilor care nu au vrut sa riste suplimentar, odata cu aparitia corectiilor, conservandu-si castigurile ridicate aduse de cresterile anterioare.

Participantii au realizat tranzactii pe 15 piete provenind de pe segmentul financiar (SIF), cel al indicilor unde s-a distins DEDJIA_RON, segmentul bancar, readus in prim plan de tranzactiile cu derivatele „Banca Transilvania” si, bineinteles segmentul valutar prin derivatele EURO/LEU. Pentru DESIF5, derivatul cel mai lichid cu 6183 contracte reprezentand 6,18 milioane actiuni, investitorii au tranzactionat cel mai puternic pe scadenta iunie unde au beneficiat de un culoar generos de 6,49 bani intre minimul si maximul zilei. DESIF5 iunie au inchis la 1,8855 lei, in scadere cu 2,95 bani.

Situatia a fost similara si pe scadenta septembrie unde ecartul dintre minim si maxim a fost de aproape 7 bani permitand speculatii interesante. Cotatia DESIF5 septembrie s-a stabilizat la 1,9749 lei, in minus cu 1,06 bani. Contractul futures pe indicele Dow Jones a avut si el o evolutie cu schimbari de directie plus/minus, volumul fiind la ora 17:15, de circa 700 contracte.

Dupa deschiderea pietei americane, tendinta cotatiilor futures ale Dow Jones era una pozitiva. Piata derivatelor valutare a fost vizata si ea de speculatori, pe fondul unei evolutii corelate cu directia de usoara scadere a cursului de referinta comunicat de BNR. Euro a inchis la 4,1475 lei pentru iunie si 4,1560 lei pentru septembrie, in minus cu cate 1,15 si 1,2 bani.