Bursa din Atena a interzis vanzarile in lipsa pentru o perioada de doua luni, in urma unei decizii a autoritatii de reglementare a pietei de capital din Grecia, potrivit AFP. Masura intra in vigoare miercuri si este valabila pana pe 28 iunie.

"Dupa ce a luat in considerare conditiile de pe piata elena de capital, autoritatea de reglementare a decis miercuri sa interzica vanzarea in lipsa a actiunilor listate la Bursa de la Atena", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Piata de capital din Grecia a inregistrat scaderi importante in ultima perioada, pe fondul ingrijorarilor in crestere cu privire la intrarea in incapacitate de plata a statului. Temerile investitorilor au fost alimentate de majorarea costurilor imprumuturilor externe si de incapacitatea autoritatilor de a obtine rapid un ajutor financiar din partea Uniunii Europene si FMI.

Standard & Poor's a retrogradat marti ratingul Greciei la categoria junk, pe fondul amplificarii temerilor legate evolutia crizei din aceasta tara. Agentia de evaluare financiara a avertizat detinatorii de obligatiuni grecesti ca au "o sansa medie" cuprinsa intre 30% si 50% de a-si primi banii inapoi, in eventualitatea unei restructurari a datoriilor sau a intrarii in incapacitate de plata.

Vanzarea in lipsa reprezinta vanzarea de actiuni imprumutate de investitori de la brokeri, pentru a fi cumparate ulterior, la un pret mai mic. Short selling-ul este astel o metoda de a castiga bani pe o piata de actiuni in scadere.