Piețele europene au inregistrat astazi creșteri moderate, dupa evoluții oscilante marcate de efectele anunțului programului de finanțare a Greciei de catre FMI și Uniunea Europeana, precum și de datele macroeconomice pozitive publicate de ambele parți ale Atlanticului.

Oficialii Uniunii Europene au adoptat un pachet de finanțare a Greciei in valoare totala de 110 miliarde de euro, in incercarea de a preveni o raspandire a crizei elene la celelalte PIGS a caror situație financiara este dificila.

Prima tranșa a imprumutului va fi oferita inainte de 19 mai, data la care Grecia trebuie sa rascumpere bonduri in valoare de peste 8 miliarde de euro. Banca Centrala Europeana, care a participat la negocierile privind condițiile de finanțare a Greciei, a declarat ca va accepta in mod excepțional și pe termen nedefinit bondurile guvernamentale elene drept garanție pentru imprumuturile oferite, eliminand in acest caz restricția privind rating-ul minim obligatoriu al garanțiilor.

Valoarea pentru luna aprilie a indicelui PMI publicat de Markit economics a avansat pana la 57.6, indicand cel mai rapid ritm de dezvoltare industriala a uniunii monetare europene din ultimii patru ani (o valoare peste 50 a indicelui indica expansiune).