Piețele europene și-au continuat și astăzi evoluțiile negative de ieri, îngrijorarea investitorilor privind răspândirea problemelor financiare din zona euro fiind amplificată de declarațiile lui Axel Weber privind posibilitatea unor „efecte grave de contaminare” pentru criza din Grecia.

Conform reprezentantului german în consiliul ECB, principala problemă actuală sunt efectele de feedback negativ din piețele de capital, implicând în particular premiile de risc și de asigurare pentru bondurile guvernamentale. Astfel, premiul de risc pentru bondurile la 10 ani ale Spaniei a crescut astăzi cu 1.26%.

De altfel, Spania va fi prima care va testa apetitul investitorilor pentru bonduri guvernamentale, aceasta urmând să vândă mâine bonduri la 5 ani în valoare de până la 3 miliarde de euro. Indicele PMI compozit pentru industrie și servicii din zona euro a avansat în luna aprilie la maximul ultimilor trei ani, atingând nivelul de 57.3 față de 55.9 în luna martie (o valoare peste 50 indică expansiune).

Accelerarea ritmului de dezvoltare a fost confirmată într-un raport separat al Comisiei Europene, care a declarat că ritmul de creștere al economiei zonei euro ar putea fi mai rapid decât se estimase anterior. În paralel, vânzările retail din zona euro au rămas neschimbate în luna martie.