Bursa americana a suferit o corectie majora la mijlocul sedintei de tranzactionare de joi cand indicele Dow Jones Industrial a pierdut 997 de puncte, iar Nasdaq Composite a pierdut aproximativ 9%, primele informatii indicand o grija din ce in ce mai mare fata de orizontul economic din zona Euro, in special de situatia Greciei, Portugaliei, Spaniei si Regatului Unit, informeaza CNNMoney.

Astfel, la finalul zilei de joi, indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 3,20%, ajungand la 10,520.32 puncte.

Standard & Poor's 500, indicele celor mai reprezentative companii americane, a inchis in scadere 3,24%, pana la 1,128.15 puncte, in timp ce Nasdaq Composite, indicele care monitorizeaza tendinta companiilor tehnologice, a inchis in scadere cu 3,44% pana la 2,319.64 puncte.

Conform presedintelui WBS Holding, Cristian Sima, scaderea brusca de pe Wall-Street a fost provocata de un trader al uneia dintre marile banci, care, in jurul orei 21:40, ora Romaniei, a plasat un ordin de vanzare si a gresit numarul cu trei zerouri, vanzand peste 16 miliarde de contracte.

Pana acum, doar Citigroup a precizat ca in cadrul companiei nu s-a irnegistrat nicio eroare, dar ca situatia va fi monitorizata in continuare.

Actiunile Procter&Gamble au scazut cu peste 30%, iar titlurile IBM au scazut de la 127 de dolari pe acitune, la 91, ca apoi sa revina la 122 de dolari pe actiune.

Cea mai mare scadere au inregistrat-o actiunile Accenture, care au scazut de la 40 de dolari pe actiune la 1 cent. La finalul sedintei, titlurile Accenture au revenit pana la 35 de dolari.

Ziua de joi a inceput in scadere pe fondul problemelor din zona euro

Bursa americana deschisese in scadere sedinta de joi, in contextul temerilor legate de problemele din zona euro. La cateva minute de la debutul tranzactionarilor, indicele Dow Jones a scazut cu 27.51 puncte, respectiv 0.25%, in timp ce Nasdaq Composite a pierdut 8.33 puncte. La randul sau, indicele S&P 500 s-a depreciat cu 3.93 puncte, respectiv 0.34%.

Indicii au inceput sa scada constant, iar in primele ore de tranzactionare Dow Jones pierduse in jur 100 de puncte. Investitorii au asteptat sa vada cum evolueaza lucrurile in zona euro, iar spre dupa-amiaza s-au hotarat sa vanda din actiuni.

In doar 15 minute, Dow Jones a scazut la un nivel nemaivazut inca de la apogeul crizei financiare din SUA. Scaderea spectaculoasa a ridicat semne de intrebare printre investitori care au speculat o posibila problema tehnica.

Ca urmare a scaderilor de pe bursa americana, dolarul american s-a depreciat fata de yenul japonez de la 94 pana la 88, stabilindu-se in final la 90,69, conform CNN. Euro fata de Yen s-a depreciat de la 120 pana la 110 si s-a oprit la valarea de 114 euro/yen. Pe pietele internationale Leul romanesc este cotat fata de Euro la 4,22 si fata de Dolarul american la 3,33.

Miercuri, Bursa de la New York a terminat in scadere pentru a doua sedinta consecutiva, influentata negativ de temeri cu privire la problemele financiare ale zonei euro.

Specialistii din piata apreciaza ca scaderile de pe bursa americana sunt normale in contextul crizei financiare cu care se confrunta o parte din statele comunitatii euro si cred ca ne puem astepta la evolutii negative spe Wall Street si in viitor in conditiile in care aceste probleme ameninta sa cuprinde si alte tari europene.

Dow Jones a scazut cu 59.94 puncte la 10,866.83 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologice cu 21.96 puncte la 2402.29 de puncte. Si Standard & Poor's 500 a pierdut 0,66% (7.73 puncte) incheind sedinta la 1165.87 de puncte.