"La Bursa din Sibiu, sedinta care a pus punct primei saptamani din luna mai s-a remarcat prin variatiile ample pe scadere, conturarea unui trend descendent devenind o certitudine in aceasta perioada", se arata intr-un comunicat al Sibex, remis HotNews.ro. Intreaga saptamana a fost una care a apartinut, sub aspectul profitabilitatii, vanzatorilor in timp ce cumparatorii au incercat sa-si marcheze din pierderi, mai noteaza oficialii Bursei sibiene.

"In acest sens s-a evidentiat utilitatea ordinelor stop-loss (stop pierdere) disponibile pe platforma de tranzactionare a Sibex. Pe fondul accentuarii corectiilor derivatelor pe actiuni si ale Dow Jones care au atins chiar limita de variatia maxima admisa, intensitatea la tranzactionare s-a mentinut vineri la cote inalte, fiind incheiate 13.724 contracte cu o valoare de 31,23 milioane de lei", se mai spune in document.

De-a lungul sedintei, participantii au luat in vizor 20 de piete, numar record in ultima perioada, semn ca oportunitatile de profit pe scadere sunt „gustate” de speculatori, in conditiile in care raman singura sansa de a supravietui pe o piata „rosie”. Sesiunea s-a remarcat si prin cresterea apetitului pentru contractele cu optiuni, instrumente care, in conditii de scadere, actioneaza ca adevarate polite de asigurare, iar riscul lor e limitat la valoarea primei platite.

Potrivit oficialilor Sibex, numarul optiunilor tranzactionate a fost de aproape 500. „A fost zi deosebita pentru cei atrasi de piata optiunilor. Investitorii si-au rezervat drepturi de vanzare SIF5 pentru Iunie 2010, la pragurile cuprinse intre 1,7 si 1,5 lei pentru o actiune, cu cheltuieli cuprinse intre 3 si 10 bani/actiune. Cele 500 de contracte incheiate au declansat deschiderea a 752 noi pozitii, semn ca investitorii de azi (n.r.-vineri 07.05) au preferat acoperirea riscului pentru portofoliile detinute”. In acelasi timp, participantii au vizat si piata actiunilor, unde s-a observat un volum de 49.750 de titluri Sibex transferate.

Pe segmentul futures, DESIF5 au facut din nou spectacol raportat la volumul atras, care s-a situat la aproape 12.000 contracte prin care au fost transferate 12 milioane actiuni SIF5. Scadenta iunie a fost un adevarat „el dorado” al vanzatorilor cu profituri de 56,5% intr-o singura zi, corespunzatoare scaderii de 5,41 %. Contractul futures pe Dow Jones se situa, la ora 17:15, la un volum de aproape 900 de contracte.