Presedintele Barack Obama a declarat vineri ca "activitatea neobisnuita" care a afectat joi pietele financiare de pe Wall Street va fi investigata cu atentie, autoritatile americane urmarind protejarea intereselor investitorilor, relateaza AFP.

"Autoritatile de reglementare evalueaza atent aceasta situatie, urmarind protejarea intereselor investitorilor si prevenirea repetarii unei evolutii similare", a spus presedintele american, intr-un scurt discurs sustinut la Casa Alba.

Joi, in doar 20 de minute, cele mai puternice 30 de firme de pe bursa americana au pierdut 998,5 puncte, peste noua procente, generand instant pierderi de miliarde de dolari.

Zvonurile din piata au afirmat ca un trader al Citigroup a vandut din greseala titluri Procter and Gamble de 16 miliarde de dolari, in loc 16 milioane, provocand cea mai mare pierdere pentru indicele Dow in decursul unei sedinte. Banca a infirmat zvonurile.

Ulterior, piata americana si-a revenit, dar a inchis ziua de ieri cu o cadere de trei procente. Indicele Dow Jones si-a continuat caderea si vineri, cand a scazut cu 250 de puncte, pe fondul temerilor legate de riscul de contagiune a crizei grecesti si a caderii burselor internationale.

Barack Obama: Am convenit cu Angela Merkel un raspuns ferm in fata crizei care a afectat Zona Euro

Barack Obama a afirmat, in alta ordine de idei, ca a discutat cu cancelarul german Angela Merkel, cu care a cazut de acord asupra necesitatii de a da "un raspuns puternic" in fata crizei care a zguduit Zona Euro.

"Am cazut de acord asupra importantei unui raspuns politic puternic din partea tarilor afectate si a unui raspuns financiar puternic din partea comunitatii internationale", a spus presedintele american.

"Am afirmat clar ca Statele Unite sustin eforturile intreprinse si ca vom continua sa cooperam cu liderii europeni si cu FMI in timpul acestei perioade critice", a adaugat el.