Bursa americana a inchis ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii in scadere, cei trei indici principali intrand pe teritoriu negativ pentru anul in curs, informeaza Reuters. Rezultatele negative inregistrate azi inseamna cea de-a patra zi consecutiva de scaderi si cea de-a doua saptamana in care indicii au inchis in pierdere. Scaderile de azi vin dupa dupa ce indicii bursieri au suferit corectii majore la mijlocul sedintei de joi, ca urmare a unor "tranzactii neobisnuite".

Astfel, la finalul zilei de vineri, indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 139,89 puncte sau 1,33%, ajungand la 10,380,43 puncte. Standard & Poor's 500, indicele celor mai reprezentative companii americane, a inchis in scadere 17,27 de puncte sau 1,53%, pana la 1,110.88 puncte, in timp ce Nasdaq Composite, indicele care monitorizeaza tendinta companiilor tehnologice, a inchis in scadere cu 54 de puncte sau 2,33% pana la 2,265.64 puncte.

Per total, in aceasta saptamana, Dow Jones s-a depreciat cu 5,7%, S&P 500 cu 6,4 procente, iar Nasdaq Composite a pierdut 8 procente.

Indicele Dow Jones a pierdut 7,5% fata de punctul maxim atins in luna aprilie. S&P 500 a scazut cu 8,7%, iar Nasdaq Composite a inregistrat o scadere de 10,4%.

Autoritatile de reglementare din Statele Unite au lansat o ancheta cu privire la prabusirea actiunilor de pe Wall Street din sedinta de joi, care a creat un val de panica pe pietele din intreaga lume. Securities and Exchange Commission si Commodity Futures Trading Commission au anuntat intr-un comunicat comun ca vor "verifica activitatile de tranzactionare neobisnuite" si "vor lua masurile corespunzatoare pentru a proteja investitorii".

Tranzactiile neobisnuite au afectat actiuni importante, precum cele ale Procter&Gamble, care au scazut cu peste 30%, sau cele ale IBM, care au scazut de la 127 de dolari pe actiune la 91 dolari, ca apoi sa revina la 122 de dolari pe actiune. Cea mai mare scadere au inregistrat-o actiunile Accenture, care au scazut de la 40 de dolari pe actiune la 1 cent. La finalul sedintei, titlurile Accenture au revenit pana la 35 de dolari.

Andy Brooks, trader la T. Rowe Price, crede ca a avut loc o asa numita tranzactie "fat finger", in care un trader a introdus date incorecte in sistem. "Nu am nici o idee asupra a ceea ce s-a intamplat, insa atunci cand scaderea preturilor e atat de mare iar apoi revin atat de rapid, presupui ca este o eroare sau o problema tehnica", a declarat Brooks.

Eric Ryan, purtator de cuvant al New York Stock Exchange, a exclus insa orice problema tehnica privind schimburile de actiuni: "Nu am avut nicio defectiune sau problema tehnica".

Totodata, reprezentantii Nasdaq au declarat ca investigheaza ceea ce sa intamplat si ar putea anula tranzactiile cu o scadere rapida in timpul valului de vanzari.