Debutul saptamanii a fost unul cu adevarat spectaculos la Bursa din Sibiu, atat din perspectiva volumului de contracte, cat si din cea a cotatiilor, se arata intr-un comunicat al Sibex. Cresterile record inregistrate au readus zambetul pe buzele cumparatorilor, greu incercati in saptamana anterioara. Intensificarea plasamentelor s-a soldat cu o crestere de aproape 19% a lichiditatii fata de sedinta de vineri, conform numarului de 16.300 contracte de la ora 17:15.

Valoarea acestora se situa la 54 milioane de lei iar numarul pietelor vizate de participanti a fost de 17.

”Piata sibiana a derivatelor s-a aliniat tendintei super optimiste din Europa, unde bursele au reactionat pozitiv la intalnirea din week-end a ministrilor de finante europeni care au pus la punct un "mecanism" financiar cu scopul de a ajuta statele din zona euro afectate de criza. Astfel, cele mai lichide instrumente tranzactionate la Sibex au atins limita maxima de oscilatie admisa pe plus, ducand cumparatorii de la agonia de saptamana trecuta, la extazul unor profituri ametitoare obtinute intr-o singura zi. Apoi, deschiderea la fel de optimista de pe Wall-Street a actionat ca un „amplificator”, ducand, la un moment dat, si derivatele pe Dow Jones in limita maxima”, se mai arata in comunicat.

Asadar, pentru derivatele Dow Jones, piata s-a mentinut puternic corelata cu bursa americana, speculatorii monitorizand atent evenimentele pe peste ocean si deschiderea de pe Wall-Street care le-a confirmat asteptarile de pe parcursul sedintei. Pana la ora 17:15 numarul contractelor futures DEDJIA_RON era de circa 2.700, randamentul maxim pe cumparare putand ajunge la 80% intr-o singura zi, in momentul atingerii variatiei maxime.

Cresterile spectacol s-au reflectat si in asaltarea pietei DESIF5 pe care participantii au rulat peste 12,7 milioane de actiuni SIF5. Scadentele iunie, septembrie si decembrie au fost adevarate mine de aur pentru cumparatori, cu castiguri de pana la 80%, pe fondul variatiilor maxime inregistrate la inchidere. Pentru iunie, termenul cel mai solicitat, DESIF5 au fost cotate la 1,8280 lei, in urcare cu 7,53%.

Revenirea „optimismului pe piata actiunilor s-a reflectat si pe segmentul valutar, unde preturile futures ale monedei unice europene si-au stopat ascensiunea, leul recastigand din terenul pierdut. Numarul contractelor EURO/RON realizate a fost de 433 iar moneda unica a fost evaluata la 4,1776 lei pentru iunie si 4,2101 lei pentru decembrie, in scadere cu 1 si 0,66%. De remarcat a fost si cresterea volumului de contracte pe DESIF2.