La Bursa din Sibiu, evolutia din penultima sesiune a saptamanii a stat sub semnul "verdelui” cresterile cotatiilor soldandu-se cu atragerea speculatorilor catre strategiile pe cumparare, se arata intr-un comunicat al institutiei. Aplicate la o zi, acestea au reprezentat o buna oportunitate de profit pentru participantii care au vizat maximizarea castigurilor.

Dupa nivelul mediu din ziua precedenta, lichiditatea a ramas in aceeasi zona fiind incheiate, pana la ora 17:15, circa 5800 contracte a caror valoare s-a cifrat la aproape 17 milioane lei. Numarul de piete pe care s-au realizat tranzactii a fost de 17, remarcandu-se deja consacratele segmente financiar, valutar si al indicilor, care au generat cea mai mare parte a volumului.

Liderul de lichiditate al zilei a fost dat de segmentul financiar, DESIF 5 remarcandu-se cu 4,85 milioane de actiuni transferate intre vanzatori si cumparatori. Dupa ce au incasat in conturi dividendul de 0,16 lei/actiune, speculatorii long de pe DESIF5 au beneficiat de un traseu pozitiv pe toate scadentele. Plasamentele au fost foarte intense in special pe scadenta iunie, „jucatorii” exploatand cresterea de 1,16% care a dus pretul de cotare la 1,6701 lei. De asemenea, s-a remarcat si aprecierea DESIF5 decembrie, simbol care a urcat cu 1,45 % la 1,7499 lei.

Sesiunea a reconfirmat si interesul pentru derivatul pe indicele american Dow Jones care, tot la ora 17;15, se situa la circa 700 de contracte, majoritatea incheiate pe termen scurt, unde tot speculatiile pe cumparare au fost net castigatoare, pe fondul corelarii cu evolutia de miercuri de pe bursa americana, confirmata si de deschiderea din sedinta de joi.

Interesul pentru piata derivatelor valutare a fost unul mediu, moneda unica scumpindu-se fata de leu, pentru toate scadentele. Euro a fost cotat pentru iunie la 4,18 lei, in avans usor cu 0,33 bani. Pentru decembrie 2010 moneda unica a crescut mai puternic, cu 1,78 bani, la 4,24 lei. Numarul contractelor EURO/RON realizate a fost de aproape 300.

In piata actiunilor au fost transferate 17.762 de titluri ale bursei sibiene, pe fondul unei cresteri spectaculoase de 6,8% a cotatiei SBX, pana la 1,88 lei/actiune.