La Sibex, sedinta de miercuri a adus o evolutie descendenta pe segmentul futures, care s-a manifestat pe tot parcursul zilei, cotatiile nemaiavand puterea de a reveni pe plus, ca in sesiunea anterioara, se arata intr-un comunicat al Bursei sibiene. "Aceasta directie a fost dictata de evolutia puternic descendenta de marti de pe Wall-Street, piata fiind in acelasi timp corelata si cu tendinta din Europa, unde de asemenea „rosul” a dominat", se mai arata in document.

In ceea ce priveste lichiditatea, conditiile mentionate au fost un argument pentru mentinerea ei la un nivel ridicat, dupa recordul din ziua anterioara, fiind realizate, pana la ora 17;15, aproape 14.000 contracte, cu o valoare de 42,17 milioane lei, superioara pietei BVB. „Explicatia mentinerii „freneziei” care i-a cuprins pe jucatori in ultimele sedinte vine din faptul ca, pe semnalele deprecierilor, derivatele au reprezentat oportunitatea de castig prin speculatii short sau de protectie a portofoliilor spot”, crede un broker. De remarcat a fost si revenirea interesului pentru piata la vedere, unde au fost tranzactionate 291.360 de actiuni Sibex, reprezentand 1,3 % din capitalul social.

Tranzactiile s-au realizat la preturi intre 1,83 si 1,93 lei/titlu, cotatia inchizand in stationare la 1,9 lei. Pe futures, intensitatea sedintei s-a observat inca de la debut, cand majoritatea participantilor au inceput sa vanda, pe acest fond preturile pentru DESIF5 si Dow Jones atingand valorile minime in jurul pranzului. Apoi s-a detectat o tendinta de revenire, fara ca variatiile sa paraseasca insa teritoriul negativ. Scaderile ample pe Wall-Street au animat puternic segmentul derivatelor pe Dow Jones, lichiditatea DEDJIA_RON dublandu-se fata de marti. La ora 17:15 se inregistrau deja peste 2.300 de contracte, concentrate indeosebi pe scadenta iunie. De asemenea, tot pentru Dow Jones, s-a observat cresterea numarului de pozitii deschise pe acest termen peste 3.200. DESIF5 au continuat sa atraga cea mai mare cota din volumul zilnic, cu o pondere de 78% din total, transferurile echivaland cu 11 milioane de actiuni SIF5. Scadenta iunie a fost tinta celor mai intense speculatii realizate intre minimul de 1,3663 si maximul 1,415 lei. Cotatia DESIF5 iunie a inchis la 1,3856 lei pe actiune, in minus cu 5,1%. In ceea ce priveste euro, investitorii au mizat pe crestea acestuia pentru toate scadentele, tendinta care a dus si la cresterea transferurilor pana peste 500 de contracte. Pentru iunie moneda unica a fost cotata la 4,236 lei iar pentru decembrie la 4,2925 lei.