Actiunile cotate la Bursa de Valori Bucuresti s-au prabusit ieri cu procente de peste 10%, indicele BET scazand de la inceputul lunii mai cu 24%, iar BET-FI cu 39%. In aceeasi perioada, DJIA a scazut cu 9%, S&P 500 cu 9.5%, indicele german DAX a pierdut 7.6%, indicele londonez FTSE 8.4%, iar cel japonez Nikkei 225 a scazut cu 14%.

In mod normal, atunci cand bursele pierd atat de mult intr-o perioada atat de scurta, primul lucru la care te gandesti este ca perspectivele macroeconomice s-au deteriorat atat de mult in cateva saptamani, incat investitorii au decis sa scape de actiuni cu price pret.

Ori, datele economice publicate in aceasta perioada nu arata ca trendul de revenire a economiei mondiale este pus serios in pericol. Astfel, din punct de vedere fundamental, actualele scaderi nu se justifica.

Pe plan extern, marile economii ale lumii au iesit din recesiune, iar prognozele de crestre economica nu au fost revizute in jos ci in sus, companiile – in special cele americane – au raport profituri peste asteptari trimestrul trecut, increderea consumatorilor in economia SUA a atins un nivel record pentru ultimii doi ani, iar lista ar putea continua.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Khris.ro.