Piețele europene au evoluat mixt astazi, principalii indici vest-europeni inregistrand variații de sub un procent atat pozitive (DAX +0.31%, DJ Stoxx 600 +0.39%) cat și negative (IBEX -0.7%, CAC -0.21%). Datele macroeconomice publicate astazi au fost la randul lor mixte.

Volumul creditelor acordate de instituțiile financiare europene catre industrie și populație a inregistrat in aprilie prima creștere anuala din ultimele opt luni, avansul de 0.1% venind dupa o scadere de 0.2% in luna martie. In paralel, masa monetara M3, folosita de Banca Centrala Europeana ca indicator de inflație, a scazut in aprilie cu 0.1% fața de anul trecut, dupa un declin similar in luna martie.

De asemenea, nivelul prețurilor de consum a crescut cu 1.6% in mai fața de anul trecut, sub așteptarile de 1.7%. Increderea increderii consumatorilor și a mediului de afaceri in perspectiva economica a zonei euro a scazut in mod neașteptat in luna mai, indicele corespunzator coborand de la 100.6 in aprilie la 98.4. Așteptarile economiștilor estimau in medie o evoluție staționara. La nivelul consumatorilor, indicele de incredere a scazut de la -15 in aprilie la -18 in mai.