La Bursa din Sibiu, a doua saptamana din iunie a debutat in acelasi ton in care a incheiat-o pe prima, continuand scaderile cotatiilor futures. In prima parte a orarului de tranzactionare, deprecierile derivatelor s-au acutizat pe segmentul financiar respectiv pe contractul futures pe indicele american Dow Jones Industrial Average. Apoi, evolutia a fost una volatila, dupa minimele atinse in prima parte a sedintei, in cea de a doua fiind vizibila o tendinta de recuperare, fara insa ca preturile sa intre pe teritoriu pozitiv.

In ceea ce priveste moneda unica europeana, acesta a evoluat mixt fata de leu. In aceste conditii de piata, lichiditatea a fost una buna, situandu-se la ora 17:15, la aproape 10.000 contracte. Valoarea transferurilor s-a cifrat la 28,5 milioane lei, in timp ce numarul pietelor vizate de participanti a fost de 16. Pentru derivatele pe Dow Jones, sedinta a fost una pe de-a intregul rosie, pe cea mai lichida scadenta, anume iunie 2010, scaderea ajungand pana la 117 puncte fata de cotatia anterioara.

De altfel corelarea cu bursa americana, care in sedinta de vineri 4 mai a inregistrat o scadere severa, a fost una evidenta inca din startul sesiunii, cand preturile DEDJIA_RON au atins rapid minimele zilei. La ora 17:15 numarul contractelor pe acest simbol era de 1760. De la ora 17:15, derivatul pe indicele american disponibil la Sibex se tranzactioneaza insa in paralel cu bursa de pe Wall-Street, pana la ora 19:00, interval in care numarul de contacte creste. De altfel, miscarile de pe piata americana, care dadea semnale de revenire pe plus in debutul sedintei de luni, isi exercitau deja influenta si la bursa sibiana.

Scaderile s-au resimtit puternic si pe piata derivatelor SIF5 Oltenia, unde s-a concertat o pondere de circa 74 % din volumul total al zilei. Speculatorii au transferat prin contractele realizate peste 7,4 milioane de actiuni SIF5. La inchidere DESIF5 iunie valorau 1,1099 lei/actiune, in scadere 1,52%, dupa ce au atins de-a lungul zilei si variatii negative de peste 5%. De asemenea, si pentru septembrie, evolutia a fost una similara, DESIF5 valorand la inchidere 1,1120 lei, cu 2,46% mai putin fata de cotatia anterioara. Asadar, speculatiile pe vanzare au fost in conditiile date, o importanta sursa de venit.

De pe segmentul financiar s-au remarcat in continuare DESIF3 pentru care, la o saptamana de la revenirea pe piata, numarul pozitiilor futures a continuat sa creasca. Pe piata derivatelor valutare, euro a atras 656 contracte, si a scazut cu 0,5 bani pentru iunie, pana la 4,23 lei. In schimb, pentru decembrie, moneda unica a crescut cu 0,34 bani, pana la 4,3335 lei.