Actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au intrat astazi la tranzactionare pe Bursa, primele tranzactii realizandu-se la pretul de 30,7 lei/actiune, coteatie la care capitalizarea BVB este de circa 56 milioane de euro. Actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB), listate astazi, au fost cele mai tranzactionate in deschiderea sdintei, valoarea transferurilor ridicandu-se la 3,6 milioane lei, dintr-un rulaj total de 5,2 mil. lei la nivelul pietei. In prima ora de tranzactionare au fost transferate 129.000 de actiuni, reprezentand peste 1,8% din capitalul BVB. Pretul de tranzactionare a avut o evolutie descendenta, de la un maxim de 33,9 lei/actiune, atins chiar in deschiderea sedintei, la 25 lei/actiune, la ora 11:00. La acest pret, capitalizarea BVB cobora spre 45,5 mil. euro.

Bursa s-a listat fara oferta publica initiala (IPO), astfel ca vanzatorii din prima zi de tranzactionare sunt firme de brokeraj sau investitori care au cumparat actiuni inainte de listare.

Inainte de listare, existau oferte de cumparare pentru actiunile BVB si la pretul de 36 lei/actiune, dar in ultima luna majoritatea actiunilor de pe Bursa au inregistrat scaderi puternice.

Numărul conturilor deschise de societăţile de investiţii financiare este de aproximativ 90.000, dar numărul investitorilor este mult mai mic, a declarat preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Stere Farmache, precizând că numărul lor ar putea creşte dacă ar avea loc listări importante.

“În clipa de faţă, numărul de investitori care au conturi deschise la servicii financiare este în jur de 80.000-90.000. Asta nu înseamnă că, totuşi, aceşti investitori sunt toţi activi. În unele analize pe care le-am făcut, investitorii activi dintr-o lună erau, în medie, de 12.000-13.000”, a explicat Farmache.

El a mai adaugat ca este posibil ca baza de investitori activi pe Bursă să se lărgească, „în condiţiile în care vom atrage la bursă societăţi de interes larg pentru public, de exemplu din domeniul energiei', potrivit lui Farmache.

Preşedintele BVB a menţionat că rezultatele financiare din prima parte a anului sunt favorabile şi se datorează unui volum mediu de tranzacţii în creştere faţă de perioada similară din 2009.

'Rezultatele financiare actuale favorabile se datorează volumului mediu de tranzacţii de opt milioane de euro/zi, faţă de cele 6 milioane euro zilnice înregistrate în aceeaşi perioadă din 2009.

Farmache a mai spus că în programul pentru candidatura la Bursa de Valori Bucureşti a avut o componentă legată şi de o alinaţă strategică cu un operator important, dar a precizat că în momentul de faţă trebuie să fie analizate efectele listării şi în funcţie de evoluţiile viitoare şi de consolidarea pieţei de capital, care trebuie să aibă loc, va analiza şi o astfel de posibilitate.

rofitul net al Bursei de Valori Bucureşti s-a dublat în primul trimestru din 2010 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cifrându-se la 2,47 milioane lei, potrivit unui comunicat al BVB.

Cifra de afaceri netă realizată în primul trimestru din 2010 a crescut cu 95,13 la sută, comparativ cu primele trei luni din 2009.