Cresterea TVA de la 19% la 24% va duce, pe termen scurt, la cresterea incertitudinii in randul investitorilor de pe piata de capital romaneasca, sunt de parere jucatorii din piata contactati de HotNews.ro. O parte a acestora apreciaza insa ca, desi prima reactie nu a fost favorabila, increderea investitorilor s-ar putea redresa in viitor, in conditiile in care masura adoptata de Guvern urmareste stabilizarea economiei.

"Investitorii sunt foarte speriati cand sunt asemenea perioade de incertitudine si vedem asta si prin scaderile foarte mari de vineri si de astazi. Eu vad ideea cu cresterea TVA in intregul context, legat de necesitatea reducerilor bugetare, neavizarea propunerilor guvernamentale de Curtea Constitutionala, cresterea impozitarii prin aceasta majorate a TVA - care poate duce la cresterea ratei inflatiei -, deci pana la urma o prelungire a conditiilor nefavorabile pentru economie si a incertitudinii pentru investitori", a declarat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

El a mai spus ca majorarea TVA se va resimti pe piata prin perioade de scaderi si de stagnare si prin amanarea relansarii pietelor.

La randul sau, Cristian Sima, presedintele casei de brokeraj WBS Romania, crede ca este posibil sa vedem iesiri ale investitorilor straini de pe piata daca leul se va deprecia dupa majorarea TVA. "Intr-o astfel de situatie ar fi normal sa cada preturile, deoarece investitorii straini vor vinde acolo unde au pachete mari de actiuni", a declarat Sima.

Conform lui Adrian Simionescu, director general la Vienna Investment Trust, emitentii vor fi taxati suplimentar prin cresterea TVA. De asemenea, el spune ca "majorarea acestei taxe va duce la cresterea inflatiei, o inflatie ceva mai mare va obliga si BNR sa maresca dobanda de referinta, finantarile vor fi ceva mai costisitoare, iar emitentii de pe bursa vor fi nevoiti sa gaseasca solutii de finantare alternative".

"In cazul in care vor solicita finantare de pe piata de capital, acest lucru ar putea fi benefic pentru piata. In cazul in care vor continua cu finantari bancare, costurile emitentilor ar putea fi ceva mai mari", a aratat Simionescu.

El crede ca majorarea TVA are si aspecte pozitive. "E o masura care vine sa stabilizeze putin situatia economica si sa dea incredere investitorilor ca facem tot ceea ce trebuie ca sa reducem deficitele si sa ne incadram in limitele impuse de FMI. Atata timp cat restructuram sectorul bugetar, cat incercam sa punem bazele unei economii sanatoate, chiar daca o prima reactie nu a fost binevenita din cauza incertitudinilor, nu facem altceva decat sa intarim increderea investitorilor ca suntem decisi sa ne insanatosim", a precizat Adrian Simionescu.

Totodata, directorul general la Vienna Investment Trust arata ca, datorita corectiilor masive din ultima perioada, piata romanesca de capital a devenit una dintre cele mai atractive la nivel regional, iar asta ar putea sa atraga atentia grupurilor financiare.

In acelasi timp, Cristian Sima atrage atentia ca trebuie sa vedem cum va reactiona economia reala inainte de a estima care vor fi efectele cresterii TVA. Presedintele WBS Romania crede ca daca inflatia nu va creste cu 5%, ci doar cu 1%, lucrurile isi vor reveni.