Pietele europene au realizat astazi o noua zi de cresteri, propulsate in principal de avansul sectorului bancar - indicele STOXX 600 Banks s-a apreciat astazi cu 3.86%, bancile spaniole din componenta sa realizand cele mai importante cresteri.

Motivul principal al acestor evolutii a constat in speculatiile privind testele de stres pentru institutiile financiare din zona euro, care ar putea fi mai putin severe decat asteptarile anterioare.

Conform unor surse citate de Bloomberg, scenariile pesimiste testate de oficialii europeni ar putea include pierderi de 17% pentru obligatiunile nationale ale Greciei si de 3% pentru cele ale Spaniei.

Produsul intern brut al tarilor din zona euro a crescut cu 0.2% in primul trimestru al acestui an, in linie cu estimarile preliminare de luna trecuta, ajutat de avansul inregistrat de exporturi si de cheltuielile guvernamentale.

Balanta comerciala a Frantei a crescut in mai la 5.5 miliarde de euro, maximul ultimelor 19 luni, in urma scaderii volumului livrarilor de avioane. In paralel, comenzile industriale din Germania au scazut in mai cu 0.5% (ajustat pentru inflatie si sezonier) fata de luna aprilie, in care crescusera cu 3.2%.