Actiunile Bancii Transilvania nu vor fi afectate de trimiterea in judecata a presedintelui Consiliului de Administrare al bancii, Horia Ciorcila, sub acuzatia de manipulare a pietei de capital, apreciaza brokerii contactati de HotNews.ro. Acestia sunt de parere ca titlurile bancii vor evolua "in trend cu piata", iar in perioada urmatoare am putea asista chiar la o apreciere a actiunilor institutiei de credit.

"Investitorii cu care am vorbit nu au nicio problema cu ceea ce s-a anuntat luni, pentru ca banca a demonstrat ca este un emitent de incredere. Actiunile Bancii Transilvania vor evolua in trend cu piata si dovada in acest sens sta si evolutia de azi a titlurilor", a declarat Adrian Simionescu, director general la Vienna Investment Trust.

Actiunile Bancii Transilvania vor evolua in trend cu piata. Tinand cont de evolutia burselor externe, am putea asista chiar la o apreciere a actiunilor bancii in perioada urmatoare.

Adrian Simionescu

El a mai apreciat ca, tinand cont de evolutia burselor externe, am putea asista chiar la o apreciere a actiunilor bancii in perioada urmatoare.

Un alt broker a precizat ca, in mod normal, punerea sub acuzare a lui Horia Ciorcila pentru manipularea pietei de capital nu ar trebui sa aiba in perioada urmatoare un impact negativ asupra evolutiei actiunilor bancii pe piata de capital.

Adrian Simionescu: Nu poate fi vorba de manipularea pietei, ci in cel mai rau caz de folosire de informatii privilegiate

Totodata, Adrian Simionescu a mai aratat ca in cazul tranzactiilor cu titluri Banca Transilvania pentru care presedintele CA, Horia Ciorcila, si alti trei bancheri au fost trimisi in judecata de DIICOT nu poate fi vorba de manipularea pietei de capital, ci in cel mai rau caz de folosire de informatii privilegiate.

Actiunile Bancii Transilvania se tranzactionau la ora 14:30 cu 1,36 lei/titlu, nivel similar cu cel din ziua anterioara. Luni, actiunile bancii au fost suspendate de la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) la ora 12:33, moment la care se tranzactionau cu 1,32 lei, in scadere cu 6,38%. Titlurile BT au revenit la tranzactionare la ora 14:50, iar la finalul sedintei de tranzactionare inregistrau o scadere de 3,55%.

Scurta istorie a unei zile fierbinti

  • 2 decembrie 2009

Banca Transilvania anuntat ca-si va majora capitalul social cu suma de 26,6 milioane de lei prin emisiune de noi actiuni care vor fi oferite detinatorilor de obligatiuni emise de banca in 2005.

  • 7 decembrie 2009

Un pachet de 42,51 milioane de actiuni Banca Transilvania, (aproximativ 4,01% din capitalul bancii), a fost vandut la Bursa de Valori Bucuresti prin cinci tranzactii speciale, in valoare de 102 milioane de lei. Titlurile au fost vandute la pretul de 2,4 lei/actiune, cu jumatate de ora inainte de inchiderea sedintei pe segmentul de piata "Deal" unde se realizeaza de obicei tranzactiile mari negociate in prealabil intre doua parti. BT Securities, care intermedise in august si septembrie 2009 vanzarea unei participatii de circa 3% din TLV de catre Claudiu Silaghi, spune ca nu e implicat. Cumparatorii au fost atunci investitori institutionali straini, potrivit informatiilor din piata.

  • 9 decembrie 2009

Directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a anuntat in cadrul unui seminar organizat la Sinaia, ca o banca mare din Uniunea Europeana isi va anunta intrarea in Romania pe 20 decembrie, aratand ca deja au fost observate de catre piata anumite actiuni ale acesteia. Cinteza a refuzat sa comenteze daca este vorba despre o banca interesata de preluarea unui pachet la Banca Transilvania.

  • 15 decembrie 2009

Grupul cipriot Bank of Cyprus a surprins piata cu un anunt privind cumpararea unui pachet de 9,7% din actiunile Bancii Transilvania (TLV), singura banca locala de top zece cu actionariat privat romanesc. Banca Transilvania a fost in ultimii ani aproape permanent subiectul discutiilor privind presupuse preluari, insa pana la acel moment nicio tranzactie nu a fost finalizata, desi mai multe grupuri internationale au ajuns in faze avansate de negociere. Grupul Bank of Cyprus a anuntat ca a cumparat 102,8 milioane de actiuni, reprezentand 9,7% din capitalul Bancii Transilvania, pentru 58 de milioane de euro. "Bank of Cyprus a derulat aceasta tranzactie doar pentru scopuri investitionale, valoarea platita reprezentand aproximativ de 1,5 ori valoarea activului net", au anuntat cipriotii. Actiunile Bancii Transilvania crescusera in ultimele zile cu 16%, pe fondul mai multor tranzactii speciale derulate pe Bursa, iar de la inceputul anului 2009 cotatia actiunilor se dublase.

  • 16 decembrie 2009

"Banca Transilvania (TLV) isi va continua planurile stabilite - cu ajutorul actionarilor si al partenerilor sai strategici, BERD si IFC - de a fi si de acum inainte o institutie bancara cu capital romanesc si unul dintre cei mai importanti jucatori din piata", se arata intr-o raportare transmisa Bursei de Valori Bucuresti. Reprezentantii Bancii Transilvania au precizat ca au luat nota de intrarea in actionariat a Bank Of Cyprus, prin preluarea unui pachet reprezentand 9,7% din capitalul social. "Salutam aceasta participare in actionariatul Bancii Transilvania, investitia in actiunile TLV fiind un semn de incredere in banca, in managementul, in strategia si in viitorul BT", mai spun reprezentantii bancii din Cluj.

Camelia Tarcea, persoana initiata in cadrul Bancii Transilvania, a vandut 143.000 de actiuni, la pretul de 2,28 lei, incasand 328.000 de lei (77.000 de euro) potrivit comunicatului emis de BVB. Nicolae Tarcea este directorul general adjunct al Bancii Transilvania, din februarie anul 2009.

  • 17 decembrie 2009

Presedintele si fondatorul Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, sustine ca principalii actionari nu sunt interesati sa vanda la pretul actual si ca banca are posibilitatea de a creste in urmatorii doi ani, in structura de actionariat actuala.

  • 20 decembrie 2009

Bank of Cyprus sustine ca nu isi doreste un reprezentant in echipa de management a institutiei de credit romanesti. Cipriotii afirma ca este vorba despre o investitie pe termen lung si nu au dorit sa precizeze daca intentioneaza sa-si majoreze participatia. Sucursala proprie a Bank of Cyprus ramane principalul canal de dezvoltare a afacerilor bancii cipriote in Romania, mai sustin reprezentantii acesteia.

  • Februarie 2010

Presedintele Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, a fost numit membru provizoriu in Consiliul de Administratie (CA) care gestioneaza averea de 330 milioane de euro a SIF Banat-Crisana, dupa demisia lui Pavel Belean.

  • Martie 2010

Banca din Cluj, cere acordul actionarilor pentru listarea pe Bursa din Viena, masura prin care urmareste cresterea vizibilitatii. "Vrem sa crestem vizibilitatea, sa mergem pe o piata mai matura, mai lichida si mai atractiva pentru investitorii straini. Vrem sa le oferim posibilitatea actionarilor nostri straini sa vanda si sa cumpere pe o piata la care au acces mai facil", explica Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania. Actiunile TLV cresc cu 4,8%

  • Aprilie 2010

Horia Ciorcila, fondatorul Bancii Transilvania (TLV) a fost reconfirmat in functia de Presedinte al Consiliului de Administratie al Bancii, se arata intr-un comunicat al institutiei. Actionarii au mai aprobat majorarea capitalului social cu suma de 391,58 milioane de lei, prin emisiunea a 391,58 milioane de noi actiuni, cu valoarea nominala de 1 leu/actiune, majorarea realizandu-se prin utilizarea a 3 surse de majorare, se arata in comunicat.

  • Iunie 2010

Bank of Cyprus a renuntat la planul de a-si majora participatia la Banca Transilvania (BT) pana la 20%, invocand o reanalizare a prioritatilor. Surse din piata afirma ca BERD, principalul actionar al BT, ar fi influentat decizia, dorind un investitor de alt calibru pentru banca. "Grupul Bank of Cyprus a decis, dupa o reanalizare a prioritatilor sale, sa retraga cererea depusa la Banca Nationala a Romaniei pentru a primi permisiunea sa isi majoreze participatia in cadrul Bancii Transilvania pana la 20%", au declarat reprezentantii grupului.

DIICOT Cluj a anuntat luni ca presedintele CA al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, alaturi de Christofourou Georgios, director general al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala Romania, au fost trimisi in judecata sub acuzatia de manipulare a pietei de capital si spalare de bani.

In acest dosar, au mai fost trimisi in judecata Claudiu Eugen Iuliu Silaghi - fost vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Anastasios Isaakidis - angajat al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala Romania, Mirela Silaghi, Doina Marioara Cojocaru, Dan Sergiu Dascal si Radu Codrut Jurcovanu.