Raport CNVM: Claudiu Silaghi vorbea pe telefonul mobil cu traderii, pentru a nu se inregistra discutia la firma de brokeraj
Conform specialistilor DIICOT, "acuzatii au avut informatia, au cumparat la un pret si au vandut la unul mai mare, in nume personal. Practic, la numarul de actiuni, ei au putut sa impuna pretul lor si de aici castigul lor". Ei au mai aratat ca sumele de bani obtinute ilicit din manipularea pietei de capital, avand informatii confidentiale, au fost "recilate" prin spalare de bani.
Concluziile raportului CNVM privind controlul tematic privind tranzactionarea actiunilor sunt consemnate in rechizitoriul procurorilor. Astfel, in rechizitoriu se arata ca, din analiza documentelor ridicate cu ocazia controlului tematic realizat de catre CNVM la SSIF IFB Finwest, in perioada 28-29 aprilie 2010, s-a constatat lipsa inregistrarilor ordinelor telefonice dintre traderii SSIF IFB Finwest si Claudiu Silaghi, in baza carora se realizau tranzactiile pe contul Doinei Marioara Cojocaru, ulterior datei de 24 septembrie 2009 si utilizarea de catre agentul pentru servicii de investitii financiare de mijloace de comunicare pentru preluarea ordinelor care nu permiteau inregistrarea convorbirilor purtate cu Claudiu Silaghi.
In rechizitoriu se mai arata ca fostul vicepresedinte al CA al Bancii Transilvania a insistat ca ordinele telefonice catre traderi sa fie transmise prin intermediul telefonului mobil, desi a fost instiintat ca prin aceasta modalitate nu se pot efectua inregistrari telefonice.
Procurorii au mai constat schimbarea comportamentului investitional al lui Claudiu Eugen Iuliu Silaghi, ce actiona pe contul Doinei Marioara Cojocaru, in sensul ca, in perioada 9 septembrie - 6 decembrie 2009, activitatea de tranzactionare pe simbolul TLV s-a bazat, (cu o singura exceptie in data de 2 noiembrie 2009, 40 de actiuni) numai pe tranzactii de cumparare, insumand un volum de 33.599.640 actiuni, desi in intervalul februarie 2009 - pana la data de 8 septembrie 2009 activitatea de tranzactionare pe simbolul TLV nu avea caracter de acumulare.
Totodata, reprezentantii DIICOT arata ca firma de brokeraj SSIF IFB Finwest, in calitate de intermediar pentru Cojocaru Doina Marioara, a fost contactata direct de catre agentii pentru servicii de investitii financiare ai SSIF Raiffeisen Capital&Investment, in vederea perfectarii tranzactiilor cu actiuni Banca Transilvania, desi nu existau informatii publice privind portofoliul de actiuni TLV detinut de catre Doina Marioara Cojocaru.
"Toate acestea reprezinta elemente ce creeaza suspiciuni privind: o posibila activitate de tranzactionare pe baza de informatii privilegiate, fapta interzisa de articolul 245, alineatul (1), din Legea 297/2004 privind piata de capital, precum si posibile operatiuni de spalare de bani, activitati ce intra sub incidenta Legii 656/2002 privind spalarea banilor, toate aceste operatiuni fiind realizate de catre Claudiu Eugen Iuliu Silaghi, pe contul Doinei Marioara Cojocaru deschis la SSIF IFB Finwest SA Arad", se arata in raportul CNVM, datele fiind consemnate in volumul 12 al dosarului inaintat de procurorii DIICOT, pentru judecare, Tribunalului Bucuresti.
DIICOT Cluj a anuntat luni ca presedintele CA al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, alaturi de Christofourou Georgios, director general al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala Romania, au fost trimisi in judecata sub acuzatia de manipulare a pietei de capital si spalare de bani.
In acest dosar, au mai fost trimisi in judecata Claudiu Eugen Iuliu Silaghi - fost vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Anastasios Isaakidis - angajat al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala Romania, Mirela Silaghi, Doina Marioara Cojocaru, Dan Sergiu Dascal si Radu Codrut Jurcovanu.
Conform Mediafax, prejudiciul creat s-ar ridica la 13,5 milioane de euro.

DEZBATERE VIDEO De la dosarul cu șină la smart city. Cum îmbunătățește tehnologia viața oamenilor - exemple concrete. Autorități: Fără o strategie națională, vom face proiecte haotice
Una dintre cele mai importante linii de tramvai din București, care face legătura între Băneasa și centru, stă închisă de 4 ani / Motivul: pe terenul unde întoarce tramvaiul sunt cereri de retrocedare
EXCLUSIV Proiectele imobiliare controversate care vor merge mai departe după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Miza cea mai mare e la sectorul 2
De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Orice om stie ca ceva ce este obtinut din activitate ilicita este ilegal. Partial ai dreptate, nu putem vorbi de un prejudiciu, dar putem vorbi de o spalare de bani de 13,5 mil euro.
Si in 2007 s-a intamplat un fenomen asemanator, s-a lansat un zvon dezmintit prompt de conducerea bancii. Dupa zvon SAFI a vandut masiv actiuni Banca Transilvania in zilele de 02.05.2007 si 04.05.2007 ca sa le scada pretul, caci pe 11.05.2007 banca avea sa distribuie actiuni gratuite in volum de 50% din detineri, iar in august 2007 s-au razgandit si le-a cumparat in pierdere, caci fondul era al fraerilor. In mod ciudat, dupa isprava au aparut 250 mii actiuni Banca Transilvania in contul Mihaelei Dragos, directorul Directiei Juridice a CNVM care s-au subevaluat cam la o treime ca sa nu dea pe-afara de prin declaratia de avere pe 2007 datata 13.06.2008. Un fenomen similar a aparut cand vice-le Bursei, Pop Sergiu Ovidiu, si-a vandut detinerile de la Confectia Targu-Jiu.
Apropos, cica brokerul soacrei a fost sanctionat de CNVM dar “sancţiunile sunt încă în perioada în care pot fi contestate, astfel că nu au fost publicate”, Aiurea, se vede in Buletinul CNVM http://www.cnvmr.ro/pdf/buletinI/Buletin-27-2010.pdf pag.3 Ordonantele 300-305, ca procedura era exact pe dos.
Cum masa sa influenteze pretul cand el trebuia sa vanda si piata era sus. Deci daca aparea un vanzator mare normal ar fi fost ca pretul sa scada. Da' nu s-a intamplat asta, pentru ca un alt cumparator avea interesul sa ia tot si a luat. Care-i problema? Daca ala a vrut sa plateasca foarte bine. Inteleg ca cumparatorul n-a reclamat nimic. Si nici nu avea cum din moment ce stia ce cumpara. Asa ca amestecul cnvm mi se pare interesat. Ce sa spun .... apara investitorii...Fac pe dulaii ca sa nu mai aiba nimeni curajul sa faca ceva fara sa fie si ei partasi. Dca sunt asa de tari, de ce nu investigheaza cumpararile masive pe SIF 5? Sa aflam si noi ce se petrece?