Fostul vicepresedinte al CA al Bancii Transilvania, Claudiu Silaghi, trimis in judecata pentru modul de tranzactionare a actiunilor bancii, comunica pe telefonul mobil cu traderii firmei de brokeraj SSIF IFB Finwest, pentru ca discutiile sa nu poata fi inregistrate in evidenta societatii de brokeraj, se arata intr-un Raport al CNVM aflat in rechizitoriul procurorilor si citat de Mediafax.

Conform specialistilor DIICOT, "acuzatii au avut informatia, au cumparat la un pret si au vandut la unul mai mare, in nume personal. Practic, la numarul de actiuni, ei au putut sa impuna pretul lor si de aici castigul lor". Ei au mai aratat ca sumele de bani obtinute ilicit din manipularea pietei de capital, avand informatii confidentiale, au fost "recilate" prin spalare de bani.

Concluziile raportului CNVM privind controlul tematic privind tranzactionarea actiunilor sunt consemnate in rechizitoriul procurorilor. Astfel, in rechizitoriu se arata ca, din analiza documentelor ridicate cu ocazia controlului tematic realizat de catre CNVM la SSIF IFB Finwest, in perioada 28-29 aprilie 2010, s-a constatat lipsa inregistrarilor ordinelor telefonice dintre traderii SSIF IFB Finwest si Claudiu Silaghi, in baza carora se realizau tranzactiile pe contul Doinei Marioara Cojocaru, ulterior datei de 24 septembrie 2009 si utilizarea de catre agentul pentru servicii de investitii financiare de mijloace de comunicare pentru preluarea ordinelor care nu permiteau inregistrarea convorbirilor purtate cu Claudiu Silaghi.

In rechizitoriu se mai arata ca fostul vicepresedinte al CA al Bancii Transilvania a insistat ca ordinele telefonice catre traderi sa fie transmise prin intermediul telefonului mobil, desi a fost instiintat ca prin aceasta modalitate nu se pot efectua inregistrari telefonice.

Procurorii au mai constat schimbarea comportamentului investitional al lui Claudiu Eugen Iuliu Silaghi, ce actiona pe contul Doinei Marioara Cojocaru, in sensul ca, in perioada 9 septembrie - 6 decembrie 2009, activitatea de tranzactionare pe simbolul TLV s-a bazat, (cu o singura exceptie in data de 2 noiembrie 2009, 40 de actiuni) numai pe tranzactii de cumparare, insumand un volum de 33.599.640 actiuni, desi in intervalul februarie 2009 - pana la data de 8 septembrie 2009 activitatea de tranzactionare pe simbolul TLV nu avea caracter de acumulare.

Totodata, reprezentantii DIICOT arata ca firma de brokeraj SSIF IFB Finwest, in calitate de intermediar pentru Cojocaru Doina Marioara, a fost contactata direct de catre agentii pentru servicii de investitii financiare ai SSIF Raiffeisen Capital&Investment, in vederea perfectarii tranzactiilor cu actiuni Banca Transilvania, desi nu existau informatii publice privind portofoliul de actiuni TLV detinut de catre Doina Marioara Cojocaru.

"Toate acestea reprezinta elemente ce creeaza suspiciuni privind: o posibila activitate de tranzactionare pe baza de informatii privilegiate, fapta interzisa de articolul 245, alineatul (1), din Legea 297/2004 privind piata de capital, precum si posibile operatiuni de spalare de bani, activitati ce intra sub incidenta Legii 656/2002 privind spalarea banilor, toate aceste operatiuni fiind realizate de catre Claudiu Eugen Iuliu Silaghi, pe contul Doinei Marioara Cojocaru deschis la SSIF IFB Finwest SA Arad", se arata in raportul CNVM, datele fiind consemnate in volumul 12 al dosarului inaintat de procurorii DIICOT, pentru judecare, Tribunalului Bucuresti.

DIICOT Cluj a anuntat luni ca presedintele CA al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, alaturi de Christofourou Georgios, director general al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala Romania, au fost trimisi in judecata sub acuzatia de manipulare a pietei de capital si spalare de bani.

In acest dosar, au mai fost trimisi in judecata Claudiu Eugen Iuliu Silaghi - fost vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Anastasios Isaakidis - angajat al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala Romania, Mirela Silaghi, Doina Marioara Cojocaru, Dan Sergiu Dascal si Radu Codrut Jurcovanu.

Conform Mediafax, prejudiciul creat s-ar ridica la 13,5 milioane de euro.