La Bursa din Sibiu, debutul saptamanii a fost unul interesant, mai ales prin prisma evolutiei contractului futures pe indicele Dow Jones Industrial Average, respectiv a celui pe cursul EURO/LEU, care au generat rulaje in crestere fata de saptamana precedenta, potrivit unui comunicat al Sibex. Interesul pentru Dow Jones a venit dupa ce, vineri, acest indice a scazut agresiv pe Wall-Street, consemnandu-se o depreciere de 2,52%.

Asadar, speculatorii de pe Sibex au reactionat rapid, manifestand, inca din primele minute ale sedintei, un interes semnificativ pentru DEDJIA_RON, a carui evolutie s-a corelat cu cea de peste ocean. Minimele pentru cotatia Dow Jones de la bursa sibiana au fost atinse in prima ora de la debut, pentru ca apoi pretul sa urce usor, dar fara a parasi teritoriul negativ.

"Desi pretul s-a corelat, cum era si firesc, cu ceea ce s-a intamplat la Bursa din New York la finalul saptamanii trecute, scaderea nu a fost insa una extrem de agresiva, semn ca investitorii nu au actionat sub imperiul panicii, ci au preferat sa astepte urmatoarele semnale de pe piata americana" arata un broker.

Pana la ora 17:15, numarul contractelor DEDJIA_RON realizate se situa la 1340, majoritatea vizand scadenta septembrie. Si evolutia numarului de pozitii DEDJIA_RON septembrie a confirmat faptul ca participantii au speculat intens miscarea indicelui, in acest sens remarcandu-se cele circa 1500 deschideri realizate in intervalul orar 09:45-17:15.

Pe segmentul derivatelor valutare, tendinta de apreciere a euro fata de leu de pe piata cash respectiv a cursului oficial, s-a reflectat in volumul in crestere, vanzatorii si cumparatorii transferand echivalentul a 1,13 milioane euro prin cele 1134 contracte realizate. Strategiile au fost aplicate in special pe termen scurt si mediu, anume scadentele septembrie si decembrie din acest an. Pentru ambele, tendinta a fot una usor "verde" pe parcursul intregii zile, finalul aducand insa o trecere surpriza pe scadere.

Raportarea investitorilor la cele doua scadente a fost insa diferita, in sensul acumularilor de pozitii pe termen scurt, respectiv a marcarilor pe termen mediu. Pentru septembrie moneda unica a inchis la 4,3601 lei, cu un minus de 0,98 bani iar pentru decembrie la 4,4301 lei, in scadere cu 0,49 bani.

Din topul de lichiditate al zilei nu puteau lipsi DESIF5 care au atras peste 4000 contracte, pe fondul unei evolutii mixte, care indica lipsa unei directii clare de evolutie. Pentru septembrie, DESIF5 au inchis la 1,2275 lei, in scadere cu 0,25 %.

In ceea ce priveste lichiditatea de ansamblu a pietei, aceasta a fost una in crestere, la ora 17:15, observandu-se 6600 contrcate, cu o valoare de 23,6 milioane lei, piata ramand deschisa pana la ora 19:00 pe contractul Dow Jones.

Si pe segmentul spot, interesul de vineri a fost reconfirmat, participatii transferand 20.000 actiuni SBX, la un pret de 1,73 lei/actiune, in stationare.