Pietele europene au inceput saptamana cu scaderi de ordinul a jumatate de procent, dupa o sesiune volatila marcata de surprizele negative din Ungaria si Irlanda, care au compensat sentimentul pozitiv dat de asteptarile privind rezultatele testelor de stres ale institutiilor financiare din zona euro.

Banca Centrala a Ungariei a mentinut astazi pentru a treia luna consecutiv rata dobanzii de referinta pentru depozitele la doua saptamani la 5.25%, argumentand ca slabiciunea forintului ar putea alimenta presiunile inflationiste in contextul in care negocierile guvernului cu FMI au fost amanate. Ungaria si-a intrerupt in mod neasteptat sambata negocierile cu Uniunea Europeana si FMI privind indeplinirea conditiilor programului de imprumut, acestea urmand a fi reluate la revenirea reprezentantilor FMI in septembrie.

In urma anuntului, nivelul forintului a scazut la minimul ultimelor 14 luni, cotatia EURHUF atingand 292, iar CDS-urile pentru obligatiunile guvernamentale au avansat cu 49.5 puncte de baza la 3.66%. Agentia Moody's si-a redus rating-ul de credit pentru Irlanda de la Aa1 cu perspectiva negativa la Aa2 cu perspectiva stabila, citand scaderea gradului de stabilitate financiara si costul ridicat al stabilizarii sistemului bancar.