Pietele europene au suferit astazi scaderi usoare, fiind afectate de rezultatele macroeconomice dezamagitoare si de raportul autoritatilor europene privind evolutia nivelului de creditare din zona euro.

Conform raportului Bancii Centrale Europene, conditiile de creditare impuse de bancile din zona euro au continuat sa se inaspreasca in al doilea trimestru, pe fondul restrangerii accesului la finantare datorita efectelor colaterale ale crizei financiare din Grecia.

De asemenea, asteptarile pentru al treilea trimestru indica o continuare a acestei tendinte, sondajul ECB indicand posibilitatea unei restrictionari usoare a conditiilor de creditare. Nivelul inflatiei din Germania a crescut in luna iulie cu 1.2 (conform normelor de calcul ale Uniunii Europene) fata de luna iunie, in care avansase cu 0.8%. Estimarile medii ale economistilor indicasera o crestere de 1.1%.

Cresterea a fost influentata de avansul inregistrat de pretul petrolului, combinat cu scaderea suferita de moneda unica europeana care a crescut costurile produselor de import. Guvernatorul Bancii Angliei a declarat ca nu estimeaza o crestere a dobanzii de referinta in viitorul apropiat, in pofida inceputului de divergente intre membrii comitetului de politica monetara privind retragerea masurilor de stimulare economica.