La Bursa din Sibiu, cel mai important eveniment al penultimei sedinte din luna iulie a fost tranzactionarea in premiera a contractului futures pe aur, denominat in lei (SIBGOLD_RON), se arata intr-un comunicat al Sibex. Astfel, la doar cateva zile dupa implementarea sa, si dupa ce participantii au testat piata cu ordine la vanzare si cumparare, vanzatorii si cumparatorii au gasit punctul de interes comun, incheind 33 contracte SIBGOLD_RON pe scadenta august la un pret de 1168 dolari/uncie.

"Aurul a fost dintotdeauna un instrument extrem de util in perioadele de incertitudine din pietele financiare si cred ca noul instrument de la Sibex este unul cu un mare potential speculativ si, pe masura ce lichiditatea va creste, si pentru strategii de management al riscului", a declarat un broker.

Pe de alta parte, sesiunea s-a remarcat si prin revenirea pe plus a cotatilor celor mai lichide produse, anume DESIF5 si Dow Jones in lei, care au fost, in continuare, preferate pentru speculatii.

In ceea ce priveste lichiditatea de ansamblu, aceasta nu a iesit de sub influenta prudentei manifestata de jucatori, astfel ca, la ora 17:15, numarul contractelor incheiate se situa doar la putin peste 3700, cu posibilitatea imbunatatirii totalului pana la ora 19:00, cand se incheie tranzactiile. Valoarea echivalenta transferurilor era de 11,5 milioane lei.

Cu peste 2,9 milioane de actiuni ale emitentului SIF Oltenia transferate, contractul DESIF5 s-a mentinut primul in topul preferintelor. Disponibilitatea investitorilor in special pentru speculatii a fost evidentiata de tintirea cu precadere a scadentei scurte (septembrie) pentru care preturile de cotare au evoluat pe un culoar de 230 puncte intre minim si maxim, conform datelor de la ora 17:15.

"Desi diferentele dintre extremele zilei au fost mai scazute ca de obicei, speculatorii de o zi au profitat si de aceste oportunitati, fiind in natura lor sa speculeze si cea mai mica miscare", a mai spus brokerul citat.

Pentru Dow Jones, volatilitatea a fost de asemenea redusa, participantii mizand pe cresterea cotatiei indicelui. Cu mai bine de ora si jumatate inainte de finalul sedintei, numarul contractelor DEDJIA_RON realizate era de peste 600, cotatia Dow Jones septembrie situandu-se usor pe plus.

Sesiunea a dus si un oarece reviriment pe piata EURO/RON unde, la aceeasi ora numarul contractelor era de 151. La fel ca si in cazul cursului BNR care se afla in echilibru, si cotatiile futures nu s-au miscat decisiv. Pentru septembrie, euro era estimat la 4,3050 lei, in stationare.